Tvaroh po zásluze patří mezi oblíbené potraviny, je totiž velmi zdravý. Můžete jej použít jak do pečených, tak i do nepečených dezertů. Podívejte se s námi na ty nejoblíbenější z nich. Základem dezertů je kynuté těsto. Zvládne je i začátečník!
Kynutý tvarohový štrůdl s ovocem
Potřebujete:
500 g polohrubé mouky
špetku soli
250 ml mléka
4 lžíce cukru
50 g Hery
1 lžíci oleje
18 g kvasnic
1 tvaroh
4 celé broskve
1 vejce
Postup:
Nejdříve si připravte těsto. Z trošky vlažného mléka a kvasnic si udělejte kvásek a nechte jej vyběhnout. Poté přidejte zbytek mléka, rozpuštěný tuk, sůl, olej, cukr a postupně přidávejte mouku. Nechte vykynout. Mezitím si rozmíchejte tvaroh s cukrem a jedním celým vajíčkem. Čerstvé broskve spařte horkou vodou a oloupejte nebo můžete použít i broskve z konzervy. Nakrájejte je na kostky. Těsto si rozdělte na 4 díly a vyválejte placky. Každou placku potřete tvarohem a posázejte broskvemi. Zabalte jako jablečný štrúdl a pečte zhruba 20 až 30 minut na 180 °C.
Tvarohové krémové řezy
Potřebujete:
na těsto:
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
150 g Hery
100 g cukru
1 vejce
1/2 prášku do pečiva.
na náplň:
50 g másla
150 g cukru
2 vejce
1 vanilkový cukr
2 tvarohy
½ l mléka
1 vanilkový pudink
1 čokoládu na vaření
Postup:
Nejdříve si připravte krém. Vymíchejte máslo, cukr a dvě vejce. V trošce mléka rozmíchejte pudink a vanilkový cukr. Ve zbytku mléka rozmíchejte tvaroh, přilijte pudink a vymíchejte hladkou hmotu. Poté ze všech surovin zpracujte těsto. To vyválejte a na plechu mírně zvedněte okraje. Na těsto můžete přidat i ovoce a poté připravený krém. Pečte zhruba 40 minut v mírně předehřáté troubě. Nahoru můžete nalít rozpuštěnou čokoládu na vaření.
Tvarohové šátečky
Potřebujete:
na těsto:
500 g hladké mouky
půl hrnku cukru
vanilkový cukr
200 ml vlažného mléka
2 vejce
3cm plátek Hery
půl kostky droždí
na náplň:
vaničkový tvaroh
cukr dle chuti
citrónovou šťávu
půl sáčku vanilkového pudinku
Postup:
Nejdříve vypracujte těsto. Smíchejte droždí a vlažné mléko a nechte vzejít. Poté přidejte mouku, cukr, tuk i vejce. Vypracujte a nechte kynout. Po vykynutí rozválejte na asi 1 centimetr vysokou placku a rádýlkem vykrájejte čtverce. Na ně rozprostřete tvarohovou náplň a poté protilehlé rohy spojujte k sobě. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a posypejte drobenkou. Tu si připravíte smícháním hladké mouky, moučkového cukru a másla. Pečte až do zezlátnutí na 200 °C.
Máte rádi dezerty s tvarohem? A jak často pečete?
Michaela Michalíková
s...