Kombucha je podle některých svých milovníků kouzelným nápojem, který je lékem na všechno. Jiní tvrdí, že kombucha patří mezi nejoblíbenější přípravky v přírodní medicíně. Co to vůbec kombucha je a jaké má účinky na lidské zdraví? Dozvíte se v dnešním článku!
Co je to kombucha
Kombucha je druh nápoje, který se připravuje v čaji. Některá literatura ji označuje jako houbu, není to tak ale zcela správné. Kombucha je symbioza několika druhů kvasinek rodu Saccharomyces (hlavně tzv. Schizosaccharomyces) a octových bakterií (hlavně Bacterium xylinum a Bacterium gluconicum). Na pohled vypadá jako šedo-hnědá rosolovitá placka. Její nová kultura se vytváří na povrchu čajového nálevu a vypadá jako tenký povlak. Životnost této kultury je 6 měsíců.
Účinky na naše zdraví
Kombucha se k nám odstala z východní Asie, kde byla známá již v r. 221 př. n. l. Již tehdy totiž lidem byly známy její přínosy, mezi které se řadí například podpora imunitního systému, detoxikace organismu nebo podpora bioenergie. Pokud si budete dopřávat nápoj z kombuchy, obohatíte své tělo o minerály a stopové prvky mangan, hořčík, sodík, železo, vápník, draslík, zinek, měď nebo bor. Kombucha je bohatá také na enzymy, kyseliny, vitaminy řady B, C, E a K a kyselinu octovou, mléčnou a listovou.
Nápoj z kombuchy na sebe váže toxické látky ve vašem těle, pomůže vám zvýšit odolnost organismu proti různým chorobám, má pozitivní účinky na střevní mirkofloru a díky kyselině glukoronové vám pomůže bojovat s následky vašich neřestí a zlozvyků, jako je přijímání nikotinu z kouření nebo pití alkoholu. Pití kombuchy se doporučuje také po chemoterapii nebo při zvýšeném podílu dusitanů ve vašem těle. Dopřejte si pár doušků kombuchy každý den a váš metabolismus bude vyvážený a harmonický. Máte problém s kardiovaskulárními chorobami, obezitou, rakovinou tlustého střeva či plic nebo jinými civilizačními chorobami? Zkuste nápoj z kombuchy, který působí antibakteriálně a protivirově.
Jak kombuchu užívat
Kombuchu můžete užívat ve formě hotového nápoje, který se prodává v supermarketu nebo ve zdravé výživě či lékárně, využít však můžete i základní kulturu kombuchy, díky které si ji budete moci „pěstovat“ doma. Tuto základní kulturu můžete zakoupit v lékárně a z ní si doma vytvořit vlastní nápoj, který můžete díky kulturám připravovat stále a stále znova.
Znáte kombuchu a už jste tento nápoj někdy ochutnaly?
Tereza Obořilová
s...