Také jste se těšili na sezonu rebarbory? Už nemusíte čekat, je tady! Rebarboru si můžete koupit ve většině supermarketů i na farmářských trzích a my vám dnes představíme tři vynikající koláče, které si z této zdravé pochoutky můžete připravit!
Jak rebarboru připravit?
Z rebarborových stonků odkrojte vrchní část s řapíkatými listy a spodní část – cca čtyři centimetry. Dále rebarboru oloupejte, a pokud je stonek příliš tlustý, rozkrojte jej ještě podélně a nakrájejte na centimetrové kousky. Takto nakrájenou a připravenou rebarboru můžete použít do všech následujících receptů. Jdeme na to!
Obrácený rebarborový koláč
Ingredience (dortová forma 22 cm):
3 větší řapíky rebarbory, 120 g másla, 150 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, lžíce citronové šťávy, 2 vejce, vanilkový extrakt, lžička prášku do pečiva, sůl, 150 ml mléka
Postup:
Do hrnce si nasypte připravené kousky rebarbory, 100 g cukru a přidejte třetinu připraveného másla a až do rozpuštění zahřívejte. Připravte si koláčovou formu a vyložte ji pečicím papírem. Na dno formy vložte rozvařené kousky rebarbory. Sirup, který vám z vaření zbyl, nevylévejte, ale odložte si jej stranou. Máslo a cukr, který vám zbyl, smíchejte v míse s vanilkovým extraktem, solí a vajíčky a ušlehejte. Vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a mléko. Tímto těstem zalijte rebarboru nachystanou ve formě a pečte asi 40 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Až bude koláč upečený, nechte jej ještě 15 minut chladnout ve formě a až potom jej vyklopte, odstraňte pečicí papír a celý koláč potřete rebarborovým sirupem.
Rebarborový koláč s drobenkou
Ingredience (na plech):
5 silnějších stonků rebarbory, 90 g másla, 1 kypřicí prášek do pečiva, 180 g cukru moučky, 150 ml mléka, 2 žloutky, 250 g hladké mouky, tuk a hladká mouka na vysypání formy. Na drobenku si nachystejte 90 g másla, 200 g polohrubé mouky a 100 g cukru krupice.
Postup:
Začněte drobenkou. Tu si připravíte z mouky, cukru a másla. Vše propracujte nejlépe rukama a hotovou drobenku dejte stranou. Ve větší míse smíchejte žloutky se změklým máslem, mlékem a cukrem. Ke směsi přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a vše dobře spojte, aby vzniklo hladké těsto. Nalijte jej do vymazaného a vysypaného plechu a na těsto rovnoměrně navrstvěte kousky rebarbory. Nakonec koláč hojně posypte drobenkou a vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů na 40 minut.
Rebarborový koláč s jahodami
Ingredience (dortová forma 22 cm):
Na těsto: 340 g polohrubé mouky, 200 g másla, ½ bal. prášku do pečiva, 2 PL kakaa, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek
Na náplň: 500 g jemného tvarohu, 120 g moučkového cukru, 100 ml oleje, 500 ml mléka, 1 PL citrónové kůry, 1 PL citrónové šťávy, 3 žloutky, 2 bal. vanil. pudinku, 900 g rebarbory, 3 bal. vanilkového cukru
Postup:
Kakao, mouku a prášek do pečiva si prosijte na vál, přidejte cukr, vejce, máslo a žloutek a vypracujte těsto. To si pak odložte asi na půl hodiny do lednice. Mezitím si do misky připravte tvaroh, olej, cukr, mléko, citronovou kůru i šťávu, žloutky a 2 balení pudinku. Těsto, které máme vychlazené z lednice, nahrubo nastrouháme na plech vyložený pečicím papírem, na těsto rozprostřeme kousky rebarbory a posypeme vanilkovými cukry. Rebarboru zalijeme tvarohovou náplní a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na asi 30-40 minut. Poté plech zakryjeme alobalem, snížíme teplotu trouby a ještě 10 minut necháme dopéct. Vychladlý koláč můžeme ozdobit lístky máty, mandlemi, kakaem nebo šlehačkou.
Dobrou chuť!
Oblíbili jste si nakyslou chuť rebarbory ve výborných koláčích? Jaké jsou vaše oblíbené? Podělte se s námi o svoje tipy na moučníky z rebarbory!
Tereza Obořilová
s...