KZ_logo1

Sezóna rebarbory je tady!

4.5.2016

Také jste se těšili na sezonu rebarbory? Už nemusíte čekat, je tady! Rebarboru si můžete koupit ve většině supermarketů i na farmářských trzích a my vám dnes představíme tři vynikající koláče, které si z této zdravé pochoutky můžete připravit!

Jak rebarboru připravit?

Z rebarborových stonků odkrojte vrchní část s řapíkatými listy a spodní část – cca čtyři centimetry. Dále rebarboru oloupejte, a pokud je stonek příliš tlustý, rozkrojte jej ještě podélně a nakrájejte na centimetrové kousky. Takto nakrájenou a připravenou rebarboru  můžete použít do všech následujících receptů. Jdeme na to!

Obrácený rebarborový koláč

Ingredience (dortová forma 22 cm):

3 větší řapíky rebarbory, 120 g másla, 150 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, lžíce citronové šťávy, 2 vejce, vanilkový extrakt, lžička prášku do pečiva, sůl, 150 ml mléka

Postup:

Do hrnce si nasypte připravené kousky rebarbory, 100 g cukru a přidejte třetinu připraveného másla a až do rozpuštění zahřívejte. Připravte si koláčovou formu a vyložte ji pečicím papírem. Na dno formy vložte rozvařené kousky rebarbory. Sirup, který vám z vaření zbyl, nevylévejte, ale odložte si jej stranou. Máslo a cukr, který vám zbyl, smíchejte v míse s vanilkovým extraktem, solí a vajíčky a ušlehejte. Vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a mléko. Tímto těstem zalijte rebarboru nachystanou ve formě a pečte asi 40 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Až bude koláč upečený, nechte jej ještě 15 minut chladnout ve formě a až potom jej vyklopte, odstraňte pečicí papír a celý koláč potřete rebarborovým sirupem.

Rebarborový koláč s drobenkou

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ingredience (na plech):

5 silnějších stonků rebarbory, 90 g másla, 1 kypřicí prášek do pečiva, 180 g cukru moučky, 150 ml mléka, 2 žloutky, 250 g hladké mouky, tuk a hladká mouka na vysypání formy. Na drobenku si nachystejte 90 g másla, 200 g polohrubé mouky a 100 g cukru krupice.

Postup:

Začněte drobenkou. Tu si připravíte z mouky, cukru a másla. Vše propracujte nejlépe rukama a hotovou drobenku dejte stranou. Ve větší míse smíchejte žloutky se změklým máslem, mlékem a cukrem. Ke směsi přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a vše dobře spojte, aby vzniklo hladké těsto. Nalijte jej do vymazaného a vysypaného plechu a na těsto rovnoměrně navrstvěte kousky rebarbory. Nakonec koláč hojně posypte drobenkou a vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů na 40 minut.

Rebarborový koláč s jahodami

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ingredience (dortová forma 22 cm):

Na těsto: 340 g polohrubé mouky, 200 g másla, ½ bal. prášku do pečiva, 2 PL kakaa, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek

Na náplň: 500 g jemného tvarohu, 120 g moučkového cukru, 100 ml oleje, 500 ml mléka, 1 PL citrónové kůry, 1 PL citrónové šťávy, 3 žloutky, 2 bal. vanil. pudinku, 900 g rebarbory, 3 bal. vanilkového cukru

Postup:

Kakao, mouku a prášek do pečiva si prosijte na vál, přidejte cukr, vejce, máslo a žloutek a vypracujte těsto. To si pak odložte asi na půl hodiny do lednice. Mezitím si do misky připravte tvaroh, olej, cukr, mléko, citronovou kůru i šťávu, žloutky a 2 balení pudinku. Těsto, které máme vychlazené z lednice, nahrubo nastrouháme na plech vyložený pečicím papírem, na těsto rozprostřeme kousky rebarbory a posypeme vanilkovými cukry. Rebarboru zalijeme tvarohovou náplní a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na asi 30-40 minut. Poté plech zakryjeme alobalem, snížíme teplotu trouby a ještě 10 minut necháme dopéct. Vychladlý koláč můžeme ozdobit lístky máty, mandlemi, kakaem nebo šlehačkou.

Dobrou chuť!

Oblíbili jste si nakyslou chuť rebarbory ve výborných koláčích? Jaké jsou vaše oblíbené? Podělte se s námi o svoje tipy na moučníky z rebarbory!

Tereza Obořilová

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář