Podzim je tu a s ním bohužel i doba různých nemocí a nachlazení. Nejlepší způsob, jak s nimi bojovat, je dodat tělu dostatek vitaminu C – nejlépe z přirozených zdrojů, kde se cenné látky vyskytují v účinných a dokonalých komplexech, kterým žádné tabletky konkurovat nemohou. Mýtus o citronu coby „céčkovém“ rekordmanu byl snad už zbořen. Největším zdrojem vitaminu C jsou totiž šípky! Jako léčebný prostředek je využívali už staří Řekové a Římané, kteří je považovali za božskou plodinu.
Sběr a sušení
Šípky jsou plody plané růže šípkové, keře rostoucího nejčastěji na krajích lesů, cest a na suchých, slunných stráních v celé Evropě. Nejvhodnější doba pro sběr šípků je právě říjen, kdy mají největší obsah vitaminu C. Sbíráme jen šípky dobře vyzrálé, na omak tvrdé, tmavě oranžové až červené barvy a bez stopek. Natrhané je pak rychle sušíme nejlépe v sušičce, aby ztratily co nejméně vitaminů, či v troubě do teploty 60 °C. Nezapomeňte nechat dvířka otevřená, jinak nebudou usušené, ale upečené. Dobře usušené plody mají oranžovou až tmavě hnědou barvu, ovocnou vůni a snadno se drolí. Hotové je uzavřeme do vzduchotěsné dózy a uskladníme na tmavém místě, kde vydrží maximálně rok. Po takové době se však obsah vitaminu C prudce snižuje, a tím se vytrácí i užitečnost pro náš organismus. Spotřebovat bychom je proto měli dříve.
Přírodní „multivitamín“
Šípky jsou nejen největší zásobárnou vitaminu C, ale obsahují i vitaminy A, P, K, B a E a řadu minerálních látek, především hořčík, vápník, železo, v menším množství fosfor a draslík. Pyšnit se mohou i vysokým obsahem tříslovin, flavonoidů, které jsou známé pro své antioxidační a protinádorové vlastnosti. Mají široké využití, především fungují jako prevence a léčení nachlazení, chřipek a při horečce, posilují imunitu, zpomalují stárnutí, podporují trávení, pomoci mohou také při průjmu a celkové únavě, zvyšují schopnost soustředění.
Zázračný šípkový olej
Šípky také hydratují a vyhlazují pleť. Mastný olej z nich ovlivňuje hojení jizev, prospěje v boji proti striím, lámavým nehtům, lupénce či ekzémům. Díky svým unikátním regeneračním účinkům se hojně využívá v kosmetickém průmyslu, najdete ho v různých kosmetických přípravcích určených pro pleť, tělo či vlasy. Účinný je i při vnitřním užívání – prospívá žlučníku, ledvinám i kardiovaskulárnímu systému. Nejlépe uděláte, když si pořídíte 100% čistý, za studena lisovaný, ideálně v biokvalitě.
Využití v kuchyni
Receptů s šípky je celá řada, připravit se z nich dá čaj, sirup, marmeláda, kompot, omáčka, která se výborně hodí ke zvěřině, víno, likér a dokonce i sladká polévka., která je oblíbená především ve Švédsku. Vyzkoušet můžete například tyto recepty:
Šípková marmeláda
Šípky rozpůlíme, zbavíme semen a vypereme ve studené vodě. Pak je s malým množstvím vody uvaříme doměkka a propasírujeme přes síto. Na 1 kilogram protlaku si připravíme 500 gramů cukru a svaříme do konzistence husté marmelády. Tou plníme skleničky a uzavřené je necháme vychladnout dnem vzhůru.
Šípková polévka
V půl litru vody povaříme asi 5 minut 4 lžíce šípků. Scedíme přes plátýnko. Vývar zahustíme 8 lžícemi kukuřičného škrobu a 4 lžícemi sójové mouky a opět 3 minuty vaříme. Do středně teplé polévky přimícháme 4 lžíce smetany, jednu lžíci medu a 4 lžíce pšeničných klíčků. Na závěr můžeme posypat ještě mletými lískovými oříšky.
A jak šípky využíváte vy? Máte nějaký recept, který stojí za to vyzkoušet?
Šárka Nádeníčková
s...