Letní grilování s přáteli je snad tou nejpříjemnější činností, které se v létě můžeme věnovat. Nabídněte svým hostům dokonalý zážitek z jídla a připravte skvělé grilované maso, doplněné o lahodné a netradiční omáčky a dipy k masu i zelenině! Jak na ně, se můžete dočíst v našem článku.
Guacamole
Ingredience: 180 ml zakysané smetany, 1 zralé avokádo, 1 malá cibule, sůl, pepř, česnek, rajče a limetka dle chuti
Postup:
Rozkrojte podélně avokádo, odstraňte pecku a dužinu vložte do misky. Jde to snadno. Dužinu rozmačkejte vidličkou – jemnost je na vás. Přidejte opravdu najemno nakrájenou cibuli, zakysanou smetanu, sůl, pepř a dle chuti i prolisovaný česnek či nadrobno nakrájené rajčátko.
Tip: Dip je vynikající také s kukuřičnými chipsy.
Brusinková barbecue omáčka
Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky drceného česneku, 1 cibule, ¼ šálku tmavého cukru, ¼ šálku rajčatového protlaku, 1 lžíce hořčice, 1/8 kajenského pepře, 5 lžic jablečného octa, 1 šálek brusinek, 1 a ½ šálku zeleninového vývaru, sůl, pepř
Postup:
Na rozpáleném oleji restujte drcený česnek a najemno nakrájenou cibuli asi 12 – 15 minut. Přidejte rajský protlak, cukr, hořčici a kajenský pepř a za stálého míchání vařte 2-3 minuty. Vmíchejte ocet a brusinky a vařte do té doby, než začnou brusinky praskat. To bude trvat přibližně 4 minuty. Vmíchejte vývar a posledních 10 minut udržujte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Chcete-li omáčku jemnou, na závěr ji vychladlou rozmixujte.
Tip: Tato omáčka se skvěle hodí k hovězímu a krůtímu masu.
Medová omáčka
Ingredience: 1 šálek medu, 1/4 šálku melasy, 3 lžíce kečupu, 1/8 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky papriky, 1/8 lžičky mletého zázvoru, 1 polévková lžíce kořeněné soli, 1/8 lžičky mletého černého pepře, 1/4 lžičky soli, 1/8 lžičky sušeného oregana, 1/4 lžičky drceného česneku, 2 lžíce Worcesterové omáčky, 1 polévková lžíce hořčice, 1/2 šálku hnědého cukru
Postup:
Ve středně velké míse smíchejte med, melasu, kečup, skořici, papriku, zázvor, kořeněnou sůl, mletý pepř, sůl, oregano, česnek, Worcester, hořčici a hnědý cukr. Misku vložte na hodinu do lednice a poté servírujte.
Tip: Kuřecí paličky marinované v této omáčce budou delikátní!
Existuje opravdu velká spousta omáček ke grilovanému masu. Která patří mezi vaše favority?
Tereza Obořilová