Marně si lámete hlavu, jak rychle, ale zdravě uvařit večeři pro celou rodinu? Inspirujte se našimi recepty, které vašemu tělu dodají potřebné živiny a ještě budou skvěle chutnat. Připravte si zapečené brambory se Šmakounem nebo vyzkoušejte výborný cuketový nákyp.
Zapečený Šmakoun s bramborami a špenátem
Potřebujete:
200 g Šmakoun hlíva ústřičná (1 balení)
8 brambor
1 cibuli
400 g mraženého špenátu
2 stroužky česneku
80 g sýru (gouda nebo eidam)
2 vejce
2 lžíce mléka
1 lžíci olivového oleje
1 lžičku houbového koření
špetku soli a pepř
tuk na vymazání formy
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Poté je uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Polovinu pak naskládejte do vymazané zapékací formy. Cibuli osmahněte zprudka na oleji, přidejte špenát a nechte odpařit všechnu vodu. Osolte, opepřete a přidejte houbové koření a prolisovaný česnek.
Po chvilce tuto směs vrstvěte na brambory. Šmakoun a vámi zvolený sýr nahrubo nastrouhejte a rovnoměrně nasypte na špenát. Poté přidejte druhou polovinu brambor. Celá vajíčka v misce rozšlehejte s mlékem a rozlijte na brambory. Pečte 20 minut na 180 °C.
Zdroj – www.smakoun.eu/Zdenka Vyoralkova
Cuketový nákyp se Šmakounem Mexico
Potřebujete:
500 g cukety
100 g eidamu
100 g šunky od kosti
100 g Šmakoun Mexico
1 červenou cibuli
4 vejce
5 stroužků česneku
0,5 dl olivového oleje
70 g jemných ovesných vloček
70 g celozrnné špaldové mouky
půl prášku do pečiva
sůl a pepř
kajmanské koření
nasekanou petržel
kurkumu
slunečnicová, sezamová a lněná semínka
Postup:
Nejdříve si očistěte cuketu. Tu poté nastrouhejte nahrubo. Stejným způsobem nastrouhejte i sýr eidam a Šmakoun Mexico. Šunku od kosti pokrájejte na malé kostičky a stejně najemno nakrájejte i červenou cibuli. Tuto nakrájenou a nastrouhanou směs smíchejte a přidejte vejce, koření, prolisovaný česnek.
Přidejte špaldovou mouku a prášek do pečiva. Poté vmíchejte ovesné vločky a olivový olej. Tuto směs dejte do papírem vyloženého pekáčku. Na 180 °C pečte zhruba 40 minut. Můžete podávat se zeleninovým salátem nebo se lžící zakysané smetany.
Zdroj – www.smakoun.eu
Jaké rychlé a chutné večeře doma připravujete vy?
Michaela Michalíková
s...