KZ_logo1

Sladit cukrem nebo medem?

4.3.2015

Nejrozšířenějším sladidlem na světě je cukr. Ať už chceme nebo ne, setkáváme se s ním prakticky všude. Je obsažen v potravinách od pečiva až po limonády, ovocné šťávy a džusy. Jeho nadměrná konzumace má za následek nespočet zdravotních komplikací (obezita, cukrovka, nemoci zažívacího traktu a další). Přečtěte si více o cukru a jeho zdravější alternativě medu anebo, chcete-li, o medu a jeho náhražce cukru.

Med konzumoval člověk po tisíciletí. Byl zdravý a netrápily ho takové neduhy jako člověka dnes. A hlavně, tělo si navyklo na přísun prospěšných látek v něm obsažených. Rozvoj cukrovarnictví v 19. století a masová konzumace cukru přinesly již zmíněné zdravotní problémy a závislost na sladkém.

Jak cukr vlastně vzniká                              

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Cukr je průmyslově vyráběná látka, která se rafinací získává buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. V našich podmínkách z řepy. Ta se nejdříve musí dobře očistit, pak se krájí na tenké řízky, které se následně luhují. Vyluhovaná šťáva se čistí a filtruje. Přidává se do ní vápno, aby se kyseliny obsažené ve šťávě neutralizovaly a ta se vysrážela. Všechno se scedí a postup se opakuje několikrát. Šťáva se pak vaří a opět filtruje. Nakonec hmota prochází konečnou fází krystalizace. Znovu je vyčištěna a pak se už jen vysuší a prosévá.

Výsledkem je sladký, bílý krystalový prášek, několikrát čištěný a vařený, s vysokým obsahem energie a bez jakýchkoliv dalších výživových hodnot. Ty v průběhu celé rafinace ztrácí.

  • Cukr je sacharid, který po konzumaci musí naše tělo štěpit na glukózu a fruktózu, aby mohl být stráven. K tomu spotřebovává zásoby hořčíku, vápníku a vitamínu B = snižuje množství minerálů a vitamínů v těle.
  • Nadměrné množství cukru v těle způsobuje jeho kvašení a množení bakterií.
  • Cukr je kyselinotvorný – překyseluje náš organismus.
  • Cukr je vyráběn za jediným účelem – sladit a sladit.

Kde se bere med

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Med je na rozdíl od cukru čistě přírodní látka. Měly bychom si říci, že rozlišujeme dva druhy medu. První je světlý – květový a pochází z nektaru rostlin. Ne z pylu, jak si možná myslíte. Včely nektar zahušťují svými výměšky, a tím ho obohacují o další cenné látky. V úlu se med také dostatečně zredukuje – odpaří se z něho přebytečná voda.

Druhý typ medu je tmavý – nazývá se medovicový či lesní. Vzniká tak, že mšice nejdříve nabodnou rostlinná pletiva, ze kterých nasávají mízu. Tu pak filtrují a rozstřikují do okolí. Tady včely sbírají její krůpějky a nosí je do úlu.

Přírodní cukry (glukóza a fruktóza) jsou v medu obsaženy přímo, a proto není zapotřebí žádné další štěpení. Tělo je rovnou zpracovává. Obsahuje také opravdu minimální množství sacharózy.

  • Med je zdraví prospěšný.
  • Každý druh medu má svou charakteristickou barvu a vůni.
  • Med není prvořadým produktem včel. Jejich hlavní význam spočívá v opylování rostlin.
  • Med má využití nejen v kuchyni na mazání chleba a slazení čaje, ale i při pečení. Lze jím tak v mnoha případech nahradit cukr.
  • Med se dá hojně využít i vlékařství. A to jako tišící a podpůrný prostředek při nachlazení a kašli, při hojení popálenin. Má dezinfekční účinky.
  • Med je tvořen ze sta různých látek. Nejvýznamnějšími jsou: fruktóza, glukóza, draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, mangan, křemík, zinek, voda, pylová zrna, bílkoviny, kyseliny, aminokyseliny, antioxidanty a aromatické látky.

Pokud chcete opravdu kvalitní med, nakupujte přímo od včelaře a vybírejte ten jednodruhový. Nespoléhejte na kvalitu medu v obchodech, která se nedá srovnávat. Cena za kilo medu se sice pohybuje okolo 200 korun a nadále poroste, alespoň částečné nahrazení cukru medem ale vašemu zdraví určitě prospěje. Až zkusíte, již nebudete měnit.

Kterému sladidlu dáváte přednost vy a proč?

Radka Çelik

54573-7h3a0637-k0645-2

Šperk s akvamarínem – síla oceánu na dosah

Světle modrá barva akvamarínu evokuje průzračně čisté moře. Toto…
šikana

Jaké jsou příčiny a následky šikany

Nevíte, proč se vlastně objevuje šikana a jak se…
šikana

Vše, co jste chtěli vědět o šikaně

O šikaně existuje nespočet knih i filmů, které upozorňují…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

Nejnovější články

adult-2178366_1280

Kolik sexuálních partnerů je moc?

Napadlo vás někdy, že existují statistiky, kolik mají lidi…
people-2562102_1280

Jak poznáte, že jste zamilovaná?

Slavný citát říká, že jen dvě věci na světě…
přátelství

Jak se vypořádat se závistí v přátelství

Závist patří mezi nepříjemné lidské vlastnosti, dokonce je jedním…
smutná žena

Bolestivý rozchod – jak ho překonat?

Když přijdeme o někoho, koho jsme milovali, vždycky to…
portrait-4246954_1280

Kontaktoval tě po rozchodu bývalý? Má k tomu tyto důvody!

Rozchod s člověkem, se kterým jsme si byli nějaký…

Související příspěvky

Zanechte komentář