Léto je od toho, abyste si ho opravdu užili. Nebojte se zhřešit, dát si zmrzlinu, sednout si s přáteli na vychlazené pivo nebo limonádu. Přebytečné kilogramy v létě vysportujete nebo vyplavete. Pokud máte strach, že přiberete, vyzkoušet můžete sladké dezerty, které jsou nejen výborné, ale také takřka bez kalorií.
Tak trochu jiná žemlovka
Potřebujete:
1 balíček Šmakouna
půl hrnku ovesných vloček
3 lžíce hroznového cukru
3 lžíce bílého jogurtu
lžíci kakaa
2 vejce
oříšky na ozdobu
Postup:
Nastrouhejte si Šmakouna a přidejte vločky. Oslaďte hroznovým cukrem a přidejte jogurt, kakao a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a z něj tři lžíce opatrně vmíchejte do těsta. Toto těsto vylijte do menšího pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte 10 minut při 180 °C. Poté vytáhněte z trouby, namažte sněhem, ozdobte plátky mandlí a pečte dalších 10 minut do zezlátnutí povrchu. Ozdobte oříšky nebo čerstvým ovocem.
Zdroj – www.smakoun.eu/Michaela Slámová
Nepečený matcha řez
Potřebujete:
na korpus:
1 hrnek mandlí
100 g sušených datlí
lžíci medu
na krém:
3/4 hrnku kešu
100 g přírodního Šmakouna
2 lžíce Matcha čaje
2 lžíce stévie nebo medu
Postup:
Korpus si připravte z namletých mandlí a datlí. Doslaďte lžičkou medu a poté mixérem vymíchejte hladkou směs. Hmotu natlačte do dortové formy a rovnoměrně rozetřete. Krém si připravíte tak, že rozmixujete kešu oříšky a přidáte k nim přírodního Šmakouna. Opět vytvořte hladkou směs. Přidejte dvě lžíce Matcha čaje a doslaďte ještě medem nebo stévií. Krém naneste na korpus a dejte na tři hodiny vychladit do lednice.
Zdroj – www.smakoun.eu/changelucylife.blogspot.cz
Ovesný koláč s jablky
Potřebujete:
na korpus:
150 g jemných ovesných vloček
30 g jemně strouhaných ořechů
1 lžíci medu
150 ml mléka
1 lžíci olivového oleje
na náplň:
200 g přírodního Šmakouna
150 ml mléka
30 g proteinu
dvě strouhaná jablka
1 lžičku mleté skořice
na drobenku:
lžíci celozrnné mouky
ovesné otruby a kokos
med a půl lžíce olivového oleje
Postup:
V misce smíchejte jemné ovesné vločky s nastrouhanými oříšky a zalijte vařícím mlékem a nechte 10 minut bobtnat. Přilijte olivový olej a těsto oslaďte medem. Dno formy vyložte papírem na pečení a ovesné těsto vtlačte do formy tak, aby částečně vytvořilo zvednuté okraje. Šmakouna rozdrobte do mixéru a přidejte protein a mléko. Krém vylijte na těsto. Naneste nastrouhaná jablka se skořicí a posypte drobenkou. Tu vyrobíte smícháním výše uvedených surovin. Pečte na 180 °C zhruba 40 minut.
Dopřáváte si v létě sladké dezerty, nebo dáváte přednost ovoci?
Michaela Michalíková
s...