Pohanka, jáhly a kuskus jsou zdravé a navíc chutné suroviny. V kombinaci se Šmakounem vykouzlí zajímavé pochoutky, které si nejen užijete, ale dodáte s nimi tělu i potřebné vitamíny.
O pohance se dokonce říká, že je královnou zdravé výživy, obsahuje totiž rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Jáhly obsahují cenné minerální látky, jako je například draslík, hořčík, železo a zinek. Navíc jsou velmi dobře stravitelné. Kuskus dokáže skvěle nasytit, dodá energii a obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor.
Pohankovo-jáhlový koláč s uzeným Šmakounem, zeleným hráškem a parmezánem
Potřebujete:
2 vejce
4 lžíce jogurtu
100 g Šmakoun uzený
100 g zeleného hrášku
pohankovou mouku
jáhlové vločky (instantní)
parmezán
sůl a pepř
případně i mírně pikantní koření
Postup:
Vejce ušlehejte do pěny. Přidejte jogurt, sůl, pepř a zahustěte moukou a vločkami. Přimíchejte Šmakoun nastrouhaný nahrubo a rozprostřete do vymazané a vysypané formy (na vysypání můžete použít třeba i sezamové semínko). Posypte hráškem a lehce jej natlačte do těsta. Nakonec posypte parmezánem a pečte v troubě na 170 stupňů.
Alchymie vaření
Placičky z kuskusu, Šmakouna a mrkve
Potřebujete:
200 – 300 g kuskusu
Šmakoun Mexico
2 – 3 mrkve
1 – 2 vejce
semínka (slunečnicová, lněná, sezamová)
koření (paprika, česnek)
lístky rukoly
2 rajčata
zakysaná smetana
Postup:
Kuskus zalijte vroucí vodou a nechte odstát. Poté jej smíchejte s nastrouhaným Šmakounem a nastrouhanou mrkví. Přidejte vejce, semínka dle chuti a koření. Pořádně zamíchejte a pečte nasucho na pánvi. Opečte z obou stran a můžete servírovat. Na talíři můžete ozdobit nakrájenými rajčaty a lístky rukoly. Jako dressing postačí zakysaná smetana.
Natty Cholevova
Už jste Šmakoun s jáhly, pohankou nebo kuskusem vyzkoušeli?
Michaela Michalíková
s...