Vyvážená snídaně nám zaručuje dobrý start dne, který nám dodává energii a také dopomáhá ke štíhlé linii. Špatně zvolená snídaně nám však může ublížit mnohem více, než když snídani vynecháme úplně. Stává se vám, že je vám po snídani těžko, nebo máte po vydatné snídani do hodiny zase hlad? Díky dnešnímu článku možná zjistíte, že děláte hned několik chyb najednou! Co si tedy už nikdy nedávat na svůj snídaňový talíř?
Uzeniny
Nejenže jsou uzeniny nezdravé obecně, ale přímo na snídani vám uškodí ještě o něco více. Uzeniny v sobě obsahují mnoho „éček“ a soli, která ve vás zadržuje vodu. Kvůli tomu nefunguje organismus tak, jak by měl. Pokud se uzenin na snídani neumíte vzdát, zkuste si dopřát například uzeného lososa, tuňáka nebo tofu.
Snídaňové cereálie
I vás možná všudypřítomná reklama na snídaňové cereálie přesvědčila, že byste je měli dopřát sobě a co hůře, i svým dětem. Naleznete v nich však pouze velmi málo vlákniny, zato obrovské množství cukru a bílé mouky. Navíc mají snídaňové cereálie vysoký glykemický index, málo vás zasytí a hlad přijde velmi brzy.
Tavené sýry
Líbí se vám, že se sýr tak lehce roztírá a vy nemusíte dlouho na svou snídani čekat? Příště raději tavené sýry ze snídaně vyřaďte, obsahují totiž mnoho „éček“, chemických dochucovadel a dalších látek, které velmi zpomalují vaše spalování. Místo taveného sýru raději sáhněte po sýru cottage, gervais nebo čerstvém sýru.
Džusy
Rádi si v supermarketu kupujete džusy z nejlevnější cenové kategorie, které na sobě mají nápis nektar? V těchto džusech často bývá vysoké procento přidaného cukru a pouze malá část ovocné složky. Pokud si na džusech zakládáte, raději si pořiďte odšťavňovač a džus si připravujte doma. Bude zdravý, plný vitaminů a hlavně čerstvý.
Sladké a bílé pečivo
Tyto druhy jsou na snídani zapovězeny. Sladké pečivo ze supermarketu je upečeno z bílé mouky a doplněno o nezdravé tuky. Navíc v sobě neobsahuje žádné cereální složky a je často plněno nekvalitními sladkými náplněmi, které nejsou nic jiného než tuk a cukr. Sladké a bílé pečivo vaše tělo „obohatí“ pouze o prázdné kalorie a má minimální výživovou hodnotu.
Light jogurty
Mysleli jste si, že je jogurt součástí zdravé snídaně? Ano, je, ale pouze ten neochucený. Většina ovocných jogurtů bývá velmi doslazována a procento ovoce je žalostně malé. Chuť jim pak dodávají většinou zvýrazňovače chuti a další škodlivá aditiva. Samostatnou kategorií jsou light jogurty. Ty totiž obsahují méně tuku, který je ovšem nositelem chuti. Aby byl jogurt chutný, musí do něj tedy výrobci přidat umělá sladidla, dochucovadla a éčka, která zajistí, že má jogurt vůbec nějakou chuť. Takovýto jogurt má potom vysoký glykemický index a máte po něm velmi brzy hlad. Dopřejte si raději kvalitní selský nebo řecký jogurt s čerstvým ovocem.
Důsledky špatné snídaně
- Tělo má nedostatek energie, živin a bílkovin.
- Máte brzy hlad a ve výsledku zkonzumujete mnohem více kalorií.
- Hladina cukru nejdříve rapidně stoupá, po chvíli rychle klesá.
- Jste unavení a malátní.
- Tělo si uloží velké množství tuků do problematických partií, takže přibíráte na váze.
- Momentálně na sobě možná nic nepozorujete, po čtyřicítce vám ale tělo vše vrátí.
Hlídáte si, co ráno snídáte, nebo se některých výše uvedených potravin nemůžete vzdát? Pokud ano, které to jsou?
Tereza Obořilová
s...