Domácí sušené ovoce, zelenina, houby jsou bezpochyby zdravější než kupované. Díky sušení si potraviny zachovávají vysoký obsah vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny. A to vše bez použití chemie. Hrst sušeného ovoce vám rychle dodá energii.
Jak správně sušit?
Sušit můžete na sluníčku, v troubě, ale stále oblíbenějším způsobem, jak ovoce a zeleninu usušit, jsou elektrické sušičky na ovoce. Sušičky na ovoce umožňují mnohem rychlejší průběh sušení než sušení klasicky na plechu, které je velice zdlouhavé a navíc závisí i na počasí. V deštivých dnech stoupá i vlhkost a sušení se prodlužuje a může docházet i ke zkáze. Potraviny v sušičce potravin absorbují teplo a následně uvolňují vlhkost v podobě vodní páry. Během sušení je velmi důležité zvolit vhodnou teplotu a sušené potraviny průběžně kontrolovat, abychom v nich uchovali všechny důležité enzymy.
Vystaví-li se potraviny příliš vysokým teplotám, enzymy se z nich vytrácejí, nebo naopak při nízkých teplotách mohou potraviny začít podléhat zkáze. K sušení používejte suroviny v co nejlepší kvalitě, tedy zralé a čerstvé. Pokud ovoce není zralé, nikdy při sušení nedosáhnete dobré barvy, přezrálé ovoce a zelenina budou zase příliš měkké a kašovité. Stejně tak doporučujeme plody začít sušit v co nejkratší době po sběru. Výhodou sušiček ovoce je zejména kontrola nad tím, co sušené potraviny obsahují. Nemusíte přidávat cukr, barviva, ani konzervační látky. Sušené ovoce je velmi chutné, bohaté na živiny, dobře skladovatelné a navíc si své oblíbené potraviny můžete vychutnat i mimo sezonu. Sušičky bývají zpravidla kulatého tvaru, ale potřebujete-li ušetřit místo ve skříňce, na kuchyňské lince, můžete zvolit hranatou sušičku ovoce.
Základem je regulace teploty
Důležitým parametrem pro výběr sušičky je možnost nastavení teploty a zadní ventilátor. Úkolem ventilátoru je rovnoměrné vysoušení, aniž by bylo nutné posouvat jednotlivá síta, a střídat tak jejich umístění. Kvalitní sušičky proto využívají sušicí systémy s horizontálním prouděním vzduchu a nastavitelný termostat. Většina levnějších sušiček však bývá konstruována tak, že teplý vzduch stoupá pouze směrem nahoru, síta je tak nutné stále prohazovat.
Pokud jde o nastavení teploty, ideální sušička by vám měla nabídnout možnost vybrat si aspoň ze tří stupňů intenzity sušení. Sušičky s termostatem vám zpravidla nabízí rozpětí přibližně od 30 do 70 °C.
s...