Je všeobecně známo, že ryby jsou zdravé a prospěšné pro správné fungování našeho těla. Obsahují omega nasycené kyseliny, minerály a vitamíny, díky kterým můžeme předcházet nemocem. Velmi důležitý je obsah vitamínu D, který výrazně podporuje náš imunitní systém. Pokud se řadíte do skupiny lidí, kteří nejsou velkými milovníky ryb na talíři, vyzkoušejte tyto tři recepty a možná se budete divit, jak rychle si ryby zamilujete. Vyberte si z tuňáka, pražmy nebo tilápie.
Tuňák s bylinkovo-citrónovým olejem a teplým salátem
Potřebujete:
200 g čerstvého steaku z tuňáka
3 snítky tymiánu
stroužek česneku
špetku soli
1 lžíci olivového oleje
2 lžičky citrónové šťávy
vločkovou sůl na dohotovení
na bramborovo-fenyklový salát:
200 g malých brambor
100 g fenyklu
1 lžíci olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Česnek utřete se solí a s lístky tymiánu. Dobře vám to půjde v hmoždíři. Přidejte citrónovou šťávu a olej a vše promíchejte. Brambory vložte do osolené vody a vařte téměř doměkka. Po uvaření sceďte a přepulte. Fenykl nakrájejte na úzké proužky. Na pánvi rozehřejte olej a fenykl orestujte se špetkou soli. Asi po 2 minutách přidejte brambory – položte je řezem dolů. Opékejte dozlatova a poté lehce opepřete.
Na pánvi rozehřejte olej a tuňáka opékejte z obou stran po 2 minutách. Měli byste jej stáhnout z pánve, ještě než zmizí rudá linka uprostřed. Na talíř naservírujte salát, přidejte tuňáka a přelijte ochuceným olejem a posypte vločkovou solí.
Pražma s citrony a hráškovým pyré
Potřebujete:
1 čerstvý filet pražmy královské
1 lžíci olivového oleje
půl citronu
sůl
na glazované mrkvičky:
50 g karotky
10 g másla
půl šalotky
2 lžíce smetany
sůl
Postup:
Nejdříve si připravte hráškové pyré. V kastrůlku rozpusťte oříšek másla. Šalotku nakrájejte najemno a zpěňte. Přidejte hrášek, zalijte 100 ml vody nebo zeleninového vývaru. Přidejte špetku soli a vařte pod poklicí cca 3–5 minut. Přilijte smetanu a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
Připravte mrkvičky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a 2 minuty povařte mrkvičky. Na pánvičce opět rozpusťte máslo, přidejte med a přisypte scezené, okapané mrkvičky. Pokapejte pouze pár kapkami sójové omáčky, lehce opepřete a promíchávejte, dokud se mrkvičky nezačnou lesknout a lepit.
Filátko přeřízněte našikmo. Rybu z obou stran osolte. Citron nakrájejte na slabé plátky. Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte citron a rybu položte na pánev kůží dolů. Asi po 1–2 minutách obraťte a pečte stejně tak dlouhou dobu. Během pečení pokládejte na rybu plátky citronů. Na talíř naservírujte pyré, mrkvičky a navrch rybu s citrony a vločkovou solí.
Tilápie s grepovou omáčkou a celerovými hranolkami
Potřebujete:
1 čerstvý filet tilápie
1 lžíci olivového oleje
pár snítek tymiánu
10 g kůry z růžového grepu
na celerové hranolky:
150 g celeru
1 lžíci olivového oleje
čerstvě mletý pepř
na grepovou omáčku:
10 g másla
půl šalotky
4 dcl šťávy z grepu
200 ml tučné smetany
špetku šafránu
sůl
Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Celer nakrájejte na cca 2 cm široké hranolky. Vodu v hrnci přiveďte k varu, osolte a vložte do ní celer. Vařte 2 minuty, sceďte a nechte okapat. V míse promíchejte olej, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Přidejte celer, promíchejte a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30 minut.
Na malé pánvičce rozehřejte máslo. Šalotku nakrájejte tak najemno, jak to půjde. Zpěňte ji na másle a přilijte grepovou šťávu se smetanou. Přidejte šafrán, trošku soli a prohřívejte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.
Rybu překrojte šikmým řezem, osolte z obou stran. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na větší kusy pokrájenou kůru, tymián a rybu položte kůží dolů na pánev. Občas potřete kůrou a bylinkami. Rybu po 2 minutách obraťte a ještě 1–2 minuty dopékejte. Opět potřete kůrou, položte na rybu tymián. Na talíř nasypte hranolky, naservírujte kousky ryby, přelijte omáčkou. Můžete podávat se skrojky grepu.
Zdroj: www.rohlik.cz
Kterou rybu tedy ochutnáte? Máte raději sladkovodní, nebo mořské ryby?
Michaela Michalíková
s...