KZ_logo1

Tři nejlepší recepty z ryb

31.10.2015

Je všeobecně známo, že ryby jsou zdravé a prospěšné pro správné fungování našeho těla. Obsahují omega nasycené kyseliny, minerály a vitamíny, díky kterým můžeme předcházet nemocem. Velmi důležitý je obsah vitamínu D, který výrazně podporuje náš imunitní systém. Pokud se řadíte do skupiny lidí, kteří nejsou velkými milovníky ryb na talíři, vyzkoušejte tyto tři recepty a možná se budete divit, jak rychle si ryby zamilujete. Vyberte si z tuňáka, pražmy nebo tilápie.

Tuňák s bylinkovo-citrónovým olejem a teplým salátem

Potřebujete:

200 g čerstvého steaku z tuňáka

3 snítky tymiánu

stroužek česneku

špetku soli

1 lžíci olivového oleje

2 lžičky citrónové šťávy

vločkovou sůl na dohotovení

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

na bramborovo-fenyklový salát:

200 g malých brambor

100 g fenyklu

1 lžíci olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Česnek utřete se solí a s lístky tymiánu. Dobře vám to půjde v hmoždíři. Přidejte citrónovou šťávu a olej a vše promíchejte. Brambory vložte do osolené vody a vařte téměř doměkka. Po uvaření sceďte a přepulte. Fenykl nakrájejte na úzké proužky. Na pánvi rozehřejte olej a fenykl orestujte se špetkou soli. Asi po 2 minutách přidejte brambory – položte je řezem dolů. Opékejte dozlatova a poté lehce opepřete.

Na pánvi rozehřejte olej a tuňáka opékejte z obou stran po 2 minutách. Měli byste jej stáhnout z pánve, ještě než zmizí rudá linka uprostřed. Na talíř naservírujte salát, přidejte tuňáka a přelijte ochuceným olejem a posypte vločkovou solí.

Pražma s citrony a hráškovým pyré

Potřebujete:

1 čerstvý filet pražmy královské

1 lžíci olivového oleje

půl citronu

sůl

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

na glazované mrkvičky:

50 g karotky

10 g másla

půl šalotky

2 lžíce smetany

sůl

Postup:

Nejdříve si připravte hráškové pyré. V kastrůlku rozpusťte oříšek másla. Šalotku nakrájejte najemno a zpěňte. Přidejte hrášek, zalijte 100 ml vody nebo zeleninového vývaru. Přidejte špetku soli a vařte pod poklicí cca 3–5 minut. Přilijte smetanu a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

Připravte mrkvičky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a 2 minuty povařte mrkvičky. Na pánvičce opět rozpusťte máslo, přidejte med a přisypte scezené, okapané mrkvičky. Pokapejte pouze pár kapkami sójové omáčky, lehce opepřete a promíchávejte, dokud se mrkvičky nezačnou lesknout a lepit.

Filátko přeřízněte našikmo. Rybu z obou stran osolte. Citron nakrájejte na slabé plátky. Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte citron a rybu položte na pánev kůží dolů. Asi po 1–2 minutách obraťte a pečte stejně tak dlouhou dobu. Během pečení pokládejte na rybu plátky citronů. Na talíř naservírujte pyré, mrkvičky a navrch rybu s citrony a vločkovou solí.

Tilápie s grepovou omáčkou a celerovými hranolkami

Potřebujete:

1 čerstvý filet tilápie

1 lžíci olivového oleje

pár snítek tymiánu

10 g kůry z růžového grepu

na celerové hranolky:

150 g celeru

1 lžíci olivového oleje

čerstvě mletý pepř

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

na grepovou omáčku:

10 g másla

půl šalotky

4 dcl šťávy z grepu

200 ml tučné smetany

špetku šafránu

sůl

Postup:                               

Troubu předehřejte na 220 °C. Celer nakrájejte na cca 2 cm široké hranolky. Vodu v hrnci přiveďte k varu, osolte a vložte do ní celer. Vařte 2 minuty, sceďte a nechte okapat. V míse promíchejte olej, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Přidejte celer, promíchejte a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30 minut.

Na malé pánvičce rozehřejte máslo. Šalotku nakrájejte tak najemno, jak to půjde. Zpěňte ji na másle a přilijte grepovou šťávu se smetanou. Přidejte šafrán, trošku soli a prohřívejte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.

Rybu překrojte šikmým řezem, osolte z obou stran. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na větší kusy pokrájenou kůru, tymián a rybu položte kůží dolů na pánev. Občas potřete kůrou a bylinkami. Rybu po 2 minutách obraťte a ještě 1–2 minuty dopékejte. Opět potřete kůrou, položte na rybu tymián. Na talíř nasypte hranolky, naservírujte kousky ryby, přelijte omáčkou. Můžete podávat se skrojky grepu.

Zdroj: www.rohlik.cz

Kterou rybu tedy ochutnáte? Máte raději sladkovodní, nebo mořské ryby?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář