Už jste někdy zkoušeli vařit nebo péct z tofu? Tofu je rozhodně jednou z nejzdravějších surovin a nemělo by chybět v žádném jídelníčku. Navíc je tato potravina lehce stravitelná, plná bílkovin a neobsahuje téměř žádné tuky ani sacharidy. Inspirujte se, jaké pochoutky můžete z tofu vykouzlit!
Mnozí s tofu nemají příjemné zkušenosti. A to hlavně z důvodu, že neví, jak tofu správně připravit. A přitom možností je spousta. Tofu můžete péct, vařit, grilovat, marinovat, použít ho do slaného, ale i do sladkého jídla. Podívejte se s námi na ty nejlepší tofu recepty a vyzkoušejte ten, který vám nejvíce padne do oka.
Lasagne s tofu
Potřebujete:
2 balení tofu
4 rajčata
100 g těstovin (lasagne pláty)
rajčatový protlak
konzervu loupaných rajčat
česnek
cibuli
provensálské koření
sójovou omáčku
bazalku
sůl
na omáčku:
200 g sójové smetany
vodu
olej
hladkou mouku
bobkový list
muškátový oříšek
Postup:
Nejdříve si nakrájejte tofu nadrobno, můžete jej i rozdrtit vidličkou nebo nahrubo postrouhat. Poté jej dejte smažit na pánev s kapkou oleje. Smažte, než se vytvoří zlatá kůrka. Přidejte nakrájenou cibuli, sójovou omáčku a chvíli povařte. Pak přidejte rajčatový protlak a loupaná rajčata, prolisovaný česnek a koření. Nechte povařit a poté odložte pánev stranou.
Omáčku do lasagní, která vám nahradí sýr, připravíte tak, že si na pánev dáte tři lžíce oleje a vmícháváte tři lžíce mouky. Do této zásmažky vlijete sójovou (nebo i obyčejnou) smetanu a pomalu přiléváte vodu. Získáte tak bílou omáčku, kterou dochutíte bobkovým listem a muškátovým oříškem.
Poté si vezměte hlubší pekáč a mírně jej vymažte olejem. Nejdříve do pekáče dejte na plátky pokrájená rajčta, poté lasagne plátky, dále směs s tofu, na závěr bílou omáčku. Pořadí opakujte. Nakonec dejte lasagne plátky a zalijte je bílou omáčkou. Dozdobte bazalkou a dejte zapéct na 20 minut do vyhřáté trouby.
Tofu sekaná
Potřebujete:
2 balení tofu sekaniny
90 g pečiva (starší chléb)
1 cibuli
5 lžic ovesných vloček
2 stroužky česneku
3 vejce
medvědí česnek
petrželku
majoránku
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si rozmočte pečivo. Pečivo ve vodě nemusí být úplně ponořené, stačí, když se mírně namočí. Po pěti minutách vodu slijte a pečivo trochu vymačkejte. Přidejte tofu sekaninu, cibuli na kostičky, utřený česnek, bylinky a koření. Z této směsi vytvarujte bochánek, který vložíte do vymazaného pekáče a dáte do trouby. Pečte na 200 °C asi 25 minut. Místo pečiva můžete použít i strouhanku. K tofu sekané podávejte brambory, salát z červené řepy nebo čerstvé pečivo.
Tofu řízečky
Potřebujete:
300 g tofu
1 vejce
2 lžičky hladké mouky
centimetrový plátek másla
1 lžičku sójové omáčky
6 nadrobno nakrájených sušených rajčat
strouhanku
Postup:
Najemno nastrouháme tofu. Nasekáme sušená rajčata a přidáme vejce, hladkou mouku, máslo, sójovou omáčku a strouhanku. Zamícháme, tvoříme oválné řízečky, které obalujeme ve strouhance. Předehřejeme pánev, přidáme rostlinný olej a smažíme po obou stranách. Nejlepší přílohou je bramborová kaše.
Zdroj – www.tofu.cz
Už jste někdy ochutnali tofu? A jak vám chutnalo? Používáte jej ve své kuchyni?
Michaela Michalíková
s...