Bublanina je jedním z nejoblíbenějších dezertů s ovocem. Tak populární je možná i proto, že si ji pamatujeme už z dětství, protože nám s ní dělala radost babička… Ovoce, které má být hlavní surovinou, můžete různě obměňovat a doplňovat dalšími chutnými surovinami. Vyzkoušet můžete například bublaninu s tvarohem, se smetanou nebo vláčným piškotovým těstem. Pochutnáte si na všech!
Rybízová bublanina s tvarohem
Potřebujete:
500 g tvarohu
500 g červeného rybízu
200 g moučkového cukru
300 g krystalového cukru
100 g hladké mouky
200 g Hery
2 dcl mléka
3 vejce
Postup:
Heru smíchejte s cukrem, přidejte tvaroh a žloutky. Vymíchejte hladkou směs. Přidejte mouku, mléko a krystalový cukr. Směs vlijte na plech a nahoru rozprostřete rybíz. Vložte do rozpálené trouby a pečte zhruba 40 minut. Nakonec opět posypte moučkovým cukrem.
Smetanová bublanina
Potřebujete:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalového cukru
1 balení kypřicího prášku
1 smetanu ke šlehání
3 velká vejce
3 hrnky čerstvého ovoce (například jahody, maliny nebo mix lesních plodů)
špetku soli
Postup:
Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte polohrubou mouku a kypřicí prášek. V jiné míse vymíchejte vejce s cukrem do hladké pěny. Pěnu přidejte do sypké směsi. Nezapomeňte na špetku soli. Nakonec opatrně vmíchejte smetanu ke šlehání. Těsto nalijte na plech a posypte ovocem. Pečte zhruba 30 minut. Bublaninu podávejte lehce poprášenou moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Vláčná piškotová bublanina
Potřebujete:
200 g hladké mouky
180 g krystalového cukru
3 vejce
2 lžíce skořicového cukru
3 velká jablka
Postup:
Jablka si omyjte a nastrouhejte (klidně i se slupkou). V míse smíchejte mouku, cukr a spolu s vejci vyšlehejte do pěny. Těsto nalijte na plech a přidejte strouhaná jablka. Nakonec celou bublaninu posypte skořicovým cukrem. Dejte péct do trouby rozpálené na 190 °C, pečte zhruba 30 minut. Bublanina bude nadýchaná a díky jablkům i svěží. Můžete ji podávat s kopečkem domácí šlehačky.
Jakou bublaninu pečete doma vy?
Michaela Michalíková
s...