Sladké knedlíky plněné ovocem nemusí být nezdravé. Vyzkoušejte obměny, při kterých chuť knedlíků zůstává skvělá, ovšem složení se liší, takže vznikne mnohem zdravější pokrm. Připravte si švestkové, jahodové nebo dokonce bezlepkové knedlíky.
Švestkové sladké knedlíky
Potřebujete:
půl hrnku špaldové mouky
30 g proteinu
50 g Šmakouna švestka a skořice
150 g odtučněného tvarohu
1 vejce
skořici
hrst švestek
máslo
lněná semínka
Postup:
Šmakouna nastrouhejte, přidejte vajíčko, odtučněný tvaroh a nakonec všechny suché ingredience. Hnětením vytvořte těsto, které bude hodně lepivé. Nejlepší je namočit si ruce a pak tvarovat knedlíčky na pomoučeném vále. Do každého knedlíčku dejte půl švestky nebo klidně celou, ale bez pecky. Vařte ve vroucí vodě, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch. Ještě teplé je obalte v mletém lněném semínku. Při podávání polijte rozpuštěným máslem.
Zdroj – www.smakoun.eu/byKatiie
Ovesno-rýžové knedlíky s jahodami
Potřebujete:
250 g nízkotučného tvarohu
200 g brusinkového Šmakouna
200 g uvařené rýže
200 g ovesných vloček
2 vejce
100 g tvarohu na strouhání
jahody
Postup:
V robotu na jemném struhadle nastrouhejte Šmakouna, rýži a nakonec ovesné vločky. Přidejte vejce a tvaroh a zpracujte těsto. Ve dlaních s troškou jemných ovesných vloček tvořte kuličky, do kterých můžete zabalit mražené jahody. Vařte v horké vodě, dokud kuličky nevyplavou na hladinu. Podávejte se strouhaným tvarohem a máslem.
Zdroj – www.smakoun.eu/Alchymie vaření
Bezlepkové knedlíčky
Potřebujete:
na knedlíky:
100 g kukuřičné mouky
1 vejce
4 lžíce tvarohu bez laktózy
100 g Šmakouna švestky
2 lžíce tvarohu bez laktózy
50 g kokosu
20 g strouhaných oříšků
špetku soli
na omáčku:
100 g jahod
lžičku stévie
kousek vanilkového lusku
Postup:
Dejte si vařit vodu do hrnce se špetkou soli. Na vál si nasypte mouku, přidejte vejce a začněte propracovávat těsto. Do sypkého těsta přidejte tvaroh. Pořádně uhněťte a vláčné těsto dejte na chvíli do lednice. Do hrnce si nasypte očištěné jahody, poté pomačkejte vidličkou, přidejte vanilku a redukujte. Nakrájejte si Šmakouna, smíchejte s tvarohem a vždy si kousek těsta uřízněte, naplňte knedlík a uzavřete. Knedlíky vařte zhruba 10 minut, poté obalte v kokosu a oříšcích. Podávejte s omáčkou.
Zdroj – www.smakoun.eu/Tichovy dobroty
Zkoušeli jste někdy zdravou obměnu plněných knedlíků?
Michaela Michalíková
s...