Že vás na podzim trápí chladné počasí a sychravo? Pak je ten správný čas upéct si skvělý podzimní koláč, který vám provoní dům a navodí tu správnou hřejivou atmosféru, kterou si můžete užít pouze na podzim. Pusťte se i vy do pečení koláče z typických podzimních surovin, sezónní recepty jsou ty nejlepší!
Jablečno-hruškový koláč
Ingredience:
1 listové těsto
4 jablka
4 hrušky
4 lžíce másla
4 lžíce meruňkové marmelády
4 lžíce třtinového cukru
1 rozšlehaný žloutek se lžící vody
Postup:
Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Hrušky i jablka nakrájejte na tenké plátky. Listové těsto rozdělte na 4 stejně velké části. Každý díl potom rozválejte do kruhu vysokého 3 mm. Pomocí talíře vyřízněte kolo. Jednu těstovou placku vložte na plech, poklaďte ovocem, posypte lžící cukru a hoblinkami másla (můžete přidat i skořici) a okraj korpusu potřete žloutkem. Dejte péct asi na 25 minut a mezitím na druhém plechu připravte další koláč. Stejným způsobem pokračujte se zbývajícím těstem. Po vyndání z trouby koláč potřete ovocnou marmeládou.
Dýňový koláč
Ingredience:
těsto:
40 ml vody
110 g másla
15 g třtinového cukru
špetka soli
175 g hladké mouky
náplň:
120 ml smetany ke šlehání
100 g třtinového cukru
lžička mleté skořice
špetka soli
1/2 lžičky mletého zázvoru
1-2 ks hřebíčku
3 vejce
400 g dýňového pyré
Postup:
Mouku promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte máslo nakrájené na plátky a zpracujte do drobenky. K drobence nalijte ledovou vodu a rukama zpracujte hladké těsto, které zabalíte do folie a na hodinu dáte odpočinout do lednice. Mezitím si připravte náplň. Vajíčka rozklepněte do misky, přisypte třtinový cukr, smetanu, sůl, a vše dobře promíchejte. Přisypte skořici, mletý zázvor a hřebíček roztlučený najemno. Dýni rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na malé kostky. V hrnci je krátce povařte a rozmixujte na pyré. Do vaječné okořeněné směsi vlijte pyré a promíchejte. Těsto rozválejte do kruhu, který pak vložíte do nízké formy. Přečnívající okraje odřízněte. Dno propíchejte vidličkou, na těsto vylijte dýňovou směs a pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia asi 45 minut. Po vytažení z trouby nechte koláč dobře vychladnout! Tento koláč je typický americký druh pohoštění na podzim.
Slaný koláč s brokolicí a tuňákem
Ingredience:
těsto:
100 g celozrnné špaldové mouky
75 g ovesných vloček
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce mléka
100 ml vody
1/2 lžičky sušené bazalky
špetka soli
náplň:
1 konzerva tuňáka ve vl. šťávě
100 g mozzarelly
200 g brokolice
2 vejce
1 stroužek česneku
150 ml mléka
špetka soli
provensálské bylinky
Postup:
Těsto vytvoříte smícháním všech surovin. Na dno zapékací nízké misky těsto rozetřete až po okraj. Pečte 10 minut na 180 stupňů Celsia. Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte ji v páře doměkka. Nastrouhejte mozzarellu, smíchejte ji s tuňákem, vajíčky, česnekem a mlékem. Dosolte, dokořeňte a přidejte bylinky. Náplň vlijte na těsto, nahoru nakrájejte kousky brokolice a pečte dalších 30 minut na 180 stupňů. Koláč můžete podávat teplý i studený k obědu či svačince.
Který podzimní recept je váš nejoblíbenější?
Tereza Obořilová
s...