KZ_logo1

Ty nejlepší podzimní koláče, které musíte ochutnat!

15.10.2017

Že vás na podzim trápí chladné počasí a sychravo? Pak je ten správný čas upéct si skvělý podzimní koláč, který vám provoní dům a navodí tu správnou hřejivou atmosféru, kterou si můžete užít pouze na podzim. Pusťte se i vy do pečení koláče z typických podzimních surovin, sezónní recepty jsou ty nejlepší!

Jablečno-hruškový koláč

Ingredience:

1 listové těsto

4 jablka

4 hrušky

4 lžíce másla

4 lžíce meruňkové marmelády

4 lžíce třtinového cukru

1 rozšlehaný žloutek se lžící vody

Postup:

Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Hrušky i jablka nakrájejte na tenké plátky. Listové těsto rozdělte na 4 stejně velké části. Každý díl potom rozválejte do kruhu vysokého 3 mm. Pomocí talíře vyřízněte kolo. Jednu těstovou placku vložte na plech, poklaďte ovocem, posypte lžící cukru a hoblinkami másla (můžete přidat i skořici) a okraj korpusu potřete žloutkem. Dejte péct asi na 25 minut a mezitím na druhém plechu připravte další koláč. Stejným způsobem pokračujte se zbývajícím těstem. Po vyndání z trouby koláč potřete ovocnou marmeládou.

Dýňový koláč

Ingredience:

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

těsto:

40 ml vody

110 g másla

15 g třtinového cukru

špetka soli

175 g hladké mouky

náplň:

120 ml smetany ke šlehání

100 g třtinového cukru

lžička mleté skořice

špetka soli

1/2 lžičky mletého zázvoru

1-2 ks hřebíčku

3 vejce

400 g dýňového pyré

Postup:

Mouku promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte máslo nakrájené na plátky a zpracujte do drobenky. K drobence nalijte ledovou vodu a rukama zpracujte hladké těsto, které zabalíte do folie a na hodinu dáte odpočinout do lednice. Mezitím si připravte náplň. Vajíčka rozklepněte do misky, přisypte třtinový cukr, smetanu, sůl, a vše dobře promíchejte. Přisypte skořici, mletý zázvor a hřebíček roztlučený najemno. Dýni rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na malé kostky. V hrnci je krátce povařte a rozmixujte na pyré. Do vaječné okořeněné směsi vlijte pyré a promíchejte. Těsto rozválejte do kruhu, který pak vložíte do nízké formy. Přečnívající okraje odřízněte. Dno propíchejte vidličkou, na těsto vylijte dýňovou směs a pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia asi 45 minut. Po vytažení z trouby nechte koláč dobře vychladnout! Tento koláč je typický americký druh pohoštění na podzim.

Slaný koláč s brokolicí a tuňákem

Ingredience:

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

těsto:

100 g celozrnné špaldové mouky

75 g ovesných vloček

2 lžíce olivového oleje

3 lžíce mléka

100 ml vody

1/2 lžičky sušené bazalky

špetka soli

náplň:

1 konzerva tuňáka ve vl. šťávě

100 g mozzarelly

200 g brokolice

2 vejce

1 stroužek česneku

150 ml mléka

špetka soli

provensálské bylinky

Postup:

Těsto vytvoříte smícháním všech surovin. Na dno zapékací nízké misky těsto rozetřete až po okraj. Pečte 10 minut na 180 stupňů Celsia. Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte ji v páře doměkka. Nastrouhejte mozzarellu, smíchejte ji s tuňákem, vajíčky, česnekem a mlékem. Dosolte, dokořeňte a přidejte bylinky. Náplň vlijte na těsto, nahoru nakrájejte kousky brokolice a pečte dalších 30 minut na 180 stupňů. Koláč můžete podávat teplý i studený k obědu či svačince.

Který podzimní recept je váš nejoblíbenější?

Tereza Obořilová

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář