Dalo by se říct, že špagety všeobecně patří mezi nejoblíbenější pokrmy. Existuje velké množství různých receptů, variant a příchutí, které mohou z tohoto obyčejného pokrmu udělat pokrm královský. Inspirujte se těmi nejlepšími recepty a vyzkoušejte oblíbenou klasiku špagety carbonara, netradiční špagety se špenátem nebo nejoblíbenější boloňské špagety.
Špagety carbonara
Potřebujete:
200 g špaget
stroužek česneku
50 g pecorina
špetku soli a pepře
lžíci másla
strouhaný parmazán
100 g slaniny
Postup:
Do hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Vodu osolte, a jakmile začne vřít, dejte těstoviny do hrnce a uvařte je na skus. Mezitím si nakrájejte slaninu na kostičky, pecorino nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete. Ve větší nepřilnavé pánvi si rozpusťte máslo a osmahněte na něm pokrájenou slaninu i rozmačkaný česnek. Po propečení vyjměte česnek z pánve a vyhoďte ho. Snižte plamen a uvařené těstoviny vložte do pánve. Není potřeba je nechávat okapat. Jednu naběračku vody po těstovinách si nechte stranou. K prošlehaným vejcím přisypte strouhaný sýr a promíchejte. Pánev s těstovinami a slaninou odstavte a vlijte do nich vaječnou směs. Důkladně promíchejte, a pokud je potřeba, můžete dodat několik lžic vody z těstovin. Dle chuti dosolte.
Špagety se smetanovo-špenátovou omáčkou
Potřebujete:
1 balení bezlepkových špaget
150 g pancetty na kostičky
200 g rozmraženého špenátu
2 lžíce olivového oleje
1 kelímek smetany
sůl, mletý pepř a čerstvou bazalku
Postup:
Těstoviny uvařte na skus. Dva stroužky česneku nasekejte nadrobno a pomalu osmahněte na 2 lžících oleje, potom přidejte na kostičky pokrájenou šunku. Jakmile se rozvoní, přidejte rozmražený a vymačkaný špenát. Chvilku povařte a zalijte smetanou, snižte plamen a nechte zhoustnout. Pak už stačí jen směs promíchat s těstovinami, dosolit, opepřit, posypat strouhaným parmazánem a ozdobit lístky bazalky.
Boloňské špagety
Potřebujete:
400 g špaget
400 g mletého hovězího masa
50 dkg slaniny či pancetty
2 cibule
4 stroužky česneku
1 velkou mrkev
2 plechovky loupaných rajčat
50 g sušených rajčat
30 g ančoviček
malou plechovku rajského protlaku
olivový olej
sůl, pepř a čerstvou bazalku
parmezán na posypání
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji na troše olivového oleje zesklovatět. Přidejte najemno nakrájenou slaninu, rozdrobené ančovičky, na kousíčky nakrájená sušená rajčata a prolisovaný česnek. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou mrkev, maso a malý rajčatový protlak. Vše trochu orestujte. Jakmile maso v pánvi pustí šťávu, přidejte konzervy rajčat. Zmírněte oheň a duste asi 30 minut. Směs dle chuti osolte a opepřete. Těsně před koncem přípravy přidejte nasekanou bazalku. Servírujte se špagetami uvařenými na skus. Posypte parmazánem.
Zdroj – www.rohlik.cz
Máte rádi špagety? V jaké úpravě vám chutnají nejvíc?
Michaela Michalíková
s...