Bylinky jsou nejchutnější a také nejzdravější na jaře, v tuto dobu jsou totiž nejčerstvější (a díky tomu i nejdostupnější). Vypěstujte si je doma za oknem a inspirujte se chutnými a rychlými recepty. Vyzkoušejte cuketovo-bramborový nákyp, bramborové placičky s bylinkami nebo své blízké překvapte bylinkovou frittatou. Všechna tato jídla jsou nejen chutná a zdravá, ale také rychlá a jednoduchá na přípravu.
Bramborové placičky s bylinkami
Potřebujete:
3 střední brambory
100 g špenátu
1 vaječný žloutek
3 lžíce oleje
80 g hladké mouky
1 lžíci bílého jogurtu
1 lžíci petrželky
snítku tymiánu
Postup:
Brambory oloupejte, uvařte a nastrouhejte najemno. Přimíchejte k nim špenát, nasekané bylinky, mouku, žloutek, jogurt a olej. Poté osolte, opepřete a umíchejte do těsta. Ze směsi tvarujte placičky a ty pak smažte v pánvi na oleji dozlatova. Podávejte se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem ochuceným čerstvou pažitkou.
Cuketovo-bramborový nákyp
Potřebujete:
2 střední cukety
2 střední brambory
2 lžíce hladké mouky
3 vejce
1 prášek do pečiva
150 g strouhaného eidamu (může být i jiný sýr)
sůl a pepř
majoránku
hrstku tymiánu
Postup:
Cuketu podélně rozřízněte, vykrojte semínka a společně s oloupanými bramborami nastrouhejte nahrubo. V míse osolte, pořádně promíchejte a nechte pustit vodu. Tu pak následně rukou vymačkejte. K zelenině přidejte vajíčka, mouku a kypřicí prášek. Vmíchejte nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, nasekaný tymián, poprašte majoránkou, mletým pepřem a opět umíchejte do těsta. Zapékací misku vymažte máslem nebo olejem a vysypte strouhankou. Přelijte do něj těsto a dejte péct na 200 ºC, pečte zhruba 40 minut dozlatova.
Bylinková fritatta
Potřebujete
lžíci másla
1 jarní cibulku
hrst hrášku
2 vejce
sůl a pepř
20 g balkánského sýra
hrst pažitky
Postup:
Na trošce másla krátce opražte jarní cibulku. Přidejte hrášek a zhruba minutu míchejte. Vejce rozšlehejte, osolte, opepřete a promíchejte s omytými mátovými lístky. Zalijte směsí hrášku s cibulkou a počkejte, až vejce ztuhnou, trvá to zhruba 5 minut. Poté dejte krátce zapéct do trouby a posypte rozdrobeným balkánským sýrem a pažitkou.
Zdroj – www.rohlik.cz
Používáte v kuchyni čerstvé bylinky?
Michaela Michalíková
s...