Lilek neboli baklažán patří mezi oblíbenou zeleninu a zpracovává se podobně jako cuketa. Z lilku můžete připravit pomazánky, dipy ke grilovanému masu, zapéct jej, naplnit anebo jej jednoduše osmažit. Vyzkoušejte také lilkové karbenátky, zapečený lilek se zeleninou nebo lilkovou polévku.
Zapečený lilek s cuketou a rajčaty
Potřebujete:
1 velký lilek
2 menší cukety
300 g rajčat
4 stroužky česneku
sůl a pepř
půl hrnku parmazánu
hrst bazalky a petržele
olivový olej
Postup:
Olivovým olejem vymažte formu na pečení. Lilek a cukety nakrájejte na kostičky a přidejte pokrájená rajčata. Smíchejte s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Přidejte také parmazán a vmíchejte čerstvé bylinky. Dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Podávejte s dipem ze zakysané smetany a špetky červené papriky nebo chilli.
Lilkové karbanátky
Potřebujete:
500 g lilku
300 g mletého masa nebo sójového granulátu
2 stroužky česneku
200 g sýru feta
sůl, pepř, bylinky na dochucení
Postup:
Lilek nakrájejte na plátky, osolte a nechte vypotit. Poté otřete ubrouskem a nakrájejte na kousky. Přidejte mleté maso nebo sójový granulát, sýr feta, sůl, pepř a další koření. Kromě sušených bylinek můžete zkusit také koření na gyros, které karbanátkům dodá skvělou chuť. Poté tvarujte menší karbenátky a smažte dozlatova. Podávejte s bramborovou přílohou.
Lilková polévka
Potřebujete:
1 lilek
1 litr vody
150 ml smetany na vaření
150 ml zakysané smetany
sůl, pepř, sladkou papriku
špetku hladké mouky
Postup:
Lilek oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Dejte kostky lilku do hrnce, přidejte litr horké vody. Přidejte sůl, pepř a sladkou papriku. Jakmile bude lilek měkký, ve vodě rozmíchejte lžíci hladké mouky a polévku zahustěte. Přidejte sladkou i zakysanou smetanu a můžete dochutit kořením. Podávejte s krutonky.
Jaké pokrmy připravujte z lilku vy?
Michaela Michalíková
s...