Dovedete si představit sladkou dobrotu bez vajec, mléka i másla? Ano, opravdu to jde! Inspirujte se těmi nejlepšími veganskými dezerty a už nebudete chtít jiné. Vyzkoušejte oblíbené cupcakes s arašídovým máslem, kakaový koláč nebo mrkvový dort s citrónovým krémem.
Mrkvový dort s citrónovým krémem
Potřebujete:
na korpus:
250 g mrkve
200 g vlašských ořechů
50 g strouhaného kokosu
3 lžíce sirupu z agáve
půl lžičky koření do perníku
lžičku mleté skořice
na krém:
3 lžíce citrónové šťávy
100 g kešu
3 lžíce sirupu z agáve
lžíci kokosového oleje
Postup:
Nejdříve namočte kešu do vody a nechte klidně i přes noc. Poté rozmixujte na krémovou konzistenci. Oloupanou a očištěnou mrkev pokrájejte na kousky a v mixéru nasekejte nadrobno. Mrkev přendejte stranou do misky a ořechy nasekejte na jemnou mouku. Smíchejte mrkev s ořechy, strouhaným kokosem, perníkovým kořením, skořicí a sirupem z agáve. Směs na korpus si rozdělte na dvě poloviny.
První část natlačte na dno dortové formy, přikryjte pečicím papírem a natlačte na něj druhou polovinu korpusu. Nechte chladit v lednici alespoň hodinu. Mezitím si připravte krém. Kešu slijte, vložte do robotu společně s citronovou šťávou, sirupem, kokosovým olejem a 4 lžícemi vody. Umixujte do hladkého krému. Dort vytáhněte z lednice, opatrně sundejte horní část korpusu a spodní díl potřete půlkou citronového krému.
Cupcakes s arašídovým máslem
Potřebujete:
100 g ovesných vloček
70 g hnědého cukru
2 lžičky kypřicího prášku
2 lžíce arašídového másla
50 g hořké čokolády
150 ml mandlového mléka
50 g malin
1 balení kokosového mléka
Postup:
Ovesné vločky rozmixujte v mixéru na jemný prášek a přesypte do mísy, kde je promícháte s kypřicím práškem na pečení. Přidejte kakao, cukr a pomalu přidávejte arašídové máslo a kokosový olej. Míchejte vařečkou, aby se ingredience spojily. Začněte přilévat mandlové mléko a na závěr přidejte kousky hořké čokolády. Těsto nalijte do muffinové formy vymazané tukem nebo vyložené papírovými košíčky. Cupcakes pečte při 180 °C asi 15 minut. Polevu si připravíte tak, že ztuhlé kokosové mléko vyšleháte společně s malinami.
Kakaový koláč
Potřebujete:
na náplň:
1 zralé avokádo
2 banány
3 lžíce kakaa
lžičku arašídového másla
50 ml kokosového mléka (tuhá část)
4 lžíce agávového sirupu
na těsto:
200 g rýžové mouky
100 g změklého margarínu
100 ml vody
Postup:
Nejprve si připravte těsto. Mouku prosejte na vál a přidejte margarín nakrájený na kousky. Rukama zpracovávejte, než vám vznikne drobenka. Přilévejte vodu a zapracovávejte do těsta. Poté těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit do lednice alespoň na 10 minut.
Mezitím si připravte náplň. V míse rozmixujte avokádo s banány, promíchejte s kakaem a arašídovým máslem. Těsto vyndejte z lednice a na pomoučněném vále rozválejte. Propíchejte dno formy vidličkou a dejte péct na 8 minut do trouby při 180 °C. Po pár minutách v troubě formu vytáhněte a nalijte do ní avokádovo-banánovou směs. Vraťte zpět do trouby a pečte asi 45 minut při 180 °C.
Zdroj – www.rohlik.cz
Který z těchto originálních dezertů vyzkoušíte? Až budete mít upečeno, pochlubte se fotografiemi.
Michaela Michalíková
s...