Už jste někdy zkoušeli výrobu domácích zákusků? Není to nic těžkého a s naším návodem to zvládnete i vy. Vyzkoušejte ořechové trubičky, oblíbené griliášové trubičky nebo jednoduché trubičky z listového těsta, kterými potěšíte každou návštěvu.
Ořechové trubičky
Potřebujete:
350 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
180 g Hery
1 menší vejce a 1 žloutek
70 g strouhaných vlašských ořechů
1 lžíci kakaa
na náplň:
1 čokoládu na vaření
pařížskou šlehačku
Postup:
Všechny výše uvedené suroviny zpracujte do těsta a dejte ztuhnout do lednice (alespoň na hodinu). Poté z těsta vyválejte plát a nakrájejte ho na obdélníky. Ty namotávejte na formičku pomazanou máslem. Konce těsta dobře spojte a dejte péct do rozehřáté trouby. Pečte na 180 °C zhruba 10 až 15 minut. Konce trubiček namočte v rozpuštěné čokoládě a naplňte pařížskou šlehačkou, kterou koupíte v obchodě a poté vyšleháte.
Griliášové trubičky
Potřebujete:
180 g vlašských strouhaných ořechů
160 g moučkového cukru
4 bílky
6 lžic vlažné vody
1 lžíci hladké mouky
máslo a hrubou mouku na vysypání plechu
na krém:
160 g másla
1 čokoládu na vaření
50 g mletého cukru
1 vanilkový cukr
Postup:
Ořechy, bílky a cukr si vyšlehejte do hladké směsi, pak přidejte vodu a mouku a pořádně zašlehejte. Plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Na plech tvořte kolečka o průměru asi 5 až 6 centimetrů a tloušťce 1,5 milimetru. Kolečka pečte při 180 °C zhruba 8 minut. Poté otevřete troubu a vyndávejte a hned natlačte na trubičkovou formu. Nechte na této formě vychladnout. Studené trubičky potřete čokoládou a plňte máslovým nebo čokoládovým krémem. Vyšlehejte si máslo s cukrem a přidejte rozpuštěnou čokoládu nebo pouze vanilkový cukr.
Jednoduché trubičky
Potřebujete:
1 listové těsto
3 bílky
150 g krystalového cukru
250 ml vody
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíci citrónové šťávy
Postup:
Listové těsto rozválejte a nakrájejte široké proužky. Namotejte na trubičkové formičky a potřete vajíčkem. Dejte do trouby rozpálené na 180 °C, pečte zhruba 10 až 15 minut. Mezitím si vyšlehejte bílky s vanilkovým a krystalovým cukrem do tuhého sněhu. Těsně před koncem šlehání přidejte citrónovou šťávu. Vodu s moučkovým cukrem nechte povařit a přidejte do tuhého sněhu. Naplňte trubičky a posypte moučkovým cukrem.
Který z těchto receptů vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...