Kdo by neměl rád sladké? Občas je potřeba dát si po dobrém obědě sladkou tečku anebo zhřešit s kamarádkou u kávy. Co takhle vyzkoušet další zákusky, které si zvládnete připravit i v pohodlí domova? Vyzkoušet můžete legendární plněné věnečky, sladké indiánky anebo oblíbené kokosové laskonky.
Věnečky s pudinkovým krémem
Potřebujete:
na těsto:
¼ litru vody
špetku soli
150 g hrubé mouky
4 vejce
90 g másla
na krém:
1 litr mléka
2 balíčky vanilkového pudinku
2 žloutky
200 g másla
100 g cukru
Postup:
Nejdříve si vložte do vody máslo, mírně osolte a rozpusťte na sporáku. Jakmile začne vařit, ztlumte plamen a přisypejte všechnu mouku. Míchejte na středním ohni, vytvořte tuhou směs. Dejte pozor, ať se vám těsto nepřipálí. Chvíli ho tedy „odpalujte“, než dno hrnce zbělá. Poté dejte vychladit.
Jakmile je těsto zchladlé, zašlehejte do něj vejce a hmotou naplňte zdobicí pytlík. Na pečicí papír tvarujte malé věnečky. Ty pak pečte zhruba 20 minut na 200 °C. Ihned po vytažení z trouby věnečky překrojte.
Než se věnečky upečou, udělejte si krém. Svařte mléko, vanilkový pudink, žloutky a cukr na hustý pudink. Po vychladnutí ušlehejte máslo s cukrem a za stálého šlehání přidávejte pudinkovou kaši, až vznikne hladký krém. Přidejte trošku rumu. Věnečky pak naplňte krémem a máte hotovo. Někdo ještě polévá čokoládou.
Indiánci
Potřebujete:
3 bílky
30 g cukru
trochu marmelády
špetku kyseliny citrónové
půl hrnku cukru
na polevu:
100 g čokolády na vaření
50 g bílého tuku
lžičku škrobu
Postup:
Dejte do mísy tři bílky, cukr, kyselinu a trochu marmelády pro červenou nebo růžovou barvu krému. A ušlehejte. Poté si dejte vařit půl hrnku cukru s vodou – voda musí sahat lehce nad cukr. Jakmile se směs začne táhnout, opatrně ji přilévejte ke šlehané směsi. Touto směsí poté naplňte zdobicí sáček a tou největší špičkou ji nastříkejte na piškoty. Udělejte čtyři až pět vrstev.
Piškoty si můžete také upéct. Stačí upéct piškotový plát a z něj pomocí vánočních vykrajovátek vykrojit kolečko. Piškot s navrstveným krémem dejte do ledničky a nechte vychladit. Mezitím si připravte polevu. Ve vodní lázni si rozpusťte 100 g čokolády na vaření a 50 g ztuženého tuku. Pro lesk přidejte lžičku škrobu. V této směsi vychlazené indiánky namáčejte a poté dejte znovu vychladit – a máte hotovo.
Laskonky
Potřebujete:
na sněhové těsto:
165 g cukru
85 g mletého kokosu
50 g moučkového cukru
3 vaječné bílky
na krém:
karamelové salko
máslo
Postup:
Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s krystalovým cukrem. Šlehejte až do tuhé pěny. Do této hmoty vmíchejte moučkový cukr a kokos. Směs poté naneste na vymazaný pečicí papír. Můžete použít laskonkovou šablonu nebo použít vánoční vykrajovátka. Pokud nemáte nic z toho, zkuste udělat malé hrudky směsi a ty mírně rozmáznout. Dejte je ale dál od sebe, aby se vám nespekly do sebe. Sušte ve vyhřáté troubě na 120 °C zhruba 30 až 50 minut. Laskonky k sobě slepujte krémem. Ten vyrobíte vymícháním karamelového salka s máslem.
Recepty z prvního dílu naleznete zde – //kralovstvizen.cz/upecte-si-ty-nejoblibenejsi-zakusky-doma/
Který z těchto zákusků máte nejraději? Zkusíte si ho připravit doma?
Michaela Michalíková
s...