Kdo z nás by občas nezhřešil, když ho popadne chuť na sladké? Když už ale hřešíte, dělejte to pořádně! Dopřejte si oblíbené zákusky, které si zvládnete připravit i doma. Nezapomeňte pak své cukrářské umění předvést rodině a přátelům. Sladkou tečku ke kávě vaši blízcí dozajista ocení!
Žloutkové řezy
Potřebujete:
500 g listového těsta
na krém:
500 ml mléka
2 vanilkové cukry
2 vanilkové pudingy
80 g moučkového cukru
200 g másla
na polevu:
4 lžíce rybízové marmelády
100 g moučkového cukru
lžíci horké vody
2 lžíce citrónové šťávy
lžíci rumu
Postup:
Troubu si předehřejte na 200 °C. Těsto vyválejte na dva pláty a na plechu je propíchejte vidličkou. Pečte asi 20 minut dozlatova a nechte vychladnout na plechu. Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvařte pudink. Míchejte do vychladnutí a postupně zašlehejte kousky změklého másla, cukr a vyšlehejte hladký krém. Krémem potřete polovinu plátů a překryjte zbývajícími. Na polevu smíchejte moučkový cukr s horkou vodou a citrónovou šťávou a rumem. Připravený zákusek potřete džemem, pak umíchanou polevou a až po úplném ztuhnutí nakrájejte na řezy.
Máslová roláda
Potřebujete:
na těsto:
120 g krystalového cukru
100 g hladké mouky
5 vajec
na krém:
1 vanilkový cukr
30 g moučkového cukru
2 žloutky
100 g másla
50 g škrobu
panák rumu
250 ml mléka
Postup:
Troubu si dejte předhřát na 170 až 190 °C. Poté oddělte žloutky od bílků. Žloutky vymíchejte s polovinou krystalového cukru do pěny. Bílky ušlehejte s druhou polovinu do tuhého sněhu. Poté smíchejte žloutky a sníh. Přidejte mouku a těsto máte hotové. Nalijte na plech a dejte péct zhruba na 8 minut. Po upečení roládu překlopte na vlhkou utěrku nebo strečovou fólii a nechte vychladnout. Jak připravíte krém? Do vařícího mléka přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a škrob. Míchejte do zhoustnutí a nechte vychladnout. Poté přimíchejte máslo a rum. Natřete na těsto a smotejte do rolády. Před servírováním můžete ještě posypat moučkovým cukrem.
Štafetky
Potřebujete:
na těsto:
80 g krystalového cukru
50 g mletých ořechů
140 g bílků
40 g hladké mouky
na krém:
125 g másla
3 lžíce moučkového cukru
lžíci mleté kávy
čokoládovou polevu
Postup:
Bílky ušleháte s cukrem dotuha. Zlehka vmícháte mouku a oříšky. Na plech s pečicím papírem rozetřete těsto a upečete ve vyhřáté troubě. Jak na krém? Máslo utřete s cukrem a přidáte mletou kávu. Vychladlý upečený plát rozdělíte na dvě poloviny, jednu potřete kávovým krémem, přikryjete druhým a necháte ztuhnout. Z ořechového korpusu s krémem krájíte obdélníčky, které pak do poloviny namočíte v čokoládové polevě.
Který z těchto zákusků máte nejraději vy?
Michaela Michalíková
s...