Kremrole, punčový řez, koňakové špičky a další. Máte rádi zákusky? Dopřejete si čas od času tuto sladkou a hříšnou tečku? Co si takhle vyzkoušet udělat domácí zákusky, které máte rádi?
Koňaková špička
Potřebujete:
180 g moučkového cukru
120 g másla
200 g dětských piškotů
2 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
na krém:
máslo
vaječný koňak
Postup:
Piškoty rozdrtíte, smícháte s cukrem, máslem, kakaem a rumem. Vypracujete těsto a kousky těsta vtlačujete do malých likérových štamprliček, vysypaných moučkovým cukrem. Prstem nebo obrácenou vařečkou namočenou v cukru vytlačíte důlek, vyklopíte, naplníte krémem a přilepíte piškot. Na krém utřete máslo s vaječným koňakem. Na závěr můžete polít čokoládovou polevou.
Kremrole
Potřebujete:
1 listové těsto
80 g mletého cukru
160 g krystalového cukru
4 bílky
1 vejce na potření
Postup:
Listové těsto rozválíte v podlouhlý plát, nakrájíte na úzké pruhy, které navinete na kovové trubičky tak, aby se lehce překrývaly. Potřete je rozšlehaným vejcem a upečete v hodně vyhřáté troubě. Upečené trubičky lehce vykroutíte. Vychladlé naplníte sněhovým krémem a můžete i pocukrovat. Krém si připravíte tak, že do tuhého sněhu z bílků zašleháte moučkový cukr. Pískový cukr pokapete osmi lžícemi vody. Jakmile se cukr rozpustí, zahříváte na malém plaménku. Svařený cukr vešleháte do sněhu a šleháte, dokud sníh nezvětší svůj objem a nezhoustne.
Punčový řez
Potřebujete:
na piškotový základ:
5 vajíček
140 g cukru
160 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
trochu vody
marmeládu dle chuti
na roztok:
3 dcl sirupu (ideálně červeného)
2 dcl rumu
růžové nebo alespoň červené barvivo
na polevu:
200 g cukru
2 lžíce oleje
citrónovou šťávu
vodu
Postup:
Nejdříve si smícháte vejce s cukrem a vyšleháte do pěny. Poté přidáte mouku a prášek do pečiva. Podle potřeby přilijete vodu. Těsto nesmí být ani příliš husté, ani tekuté. Nalijete na plechy vyložené pečicím papírem. Tímto způsobem si upečte asi 2 – 3 pláty.
Upečený piškot potřete marmeládou. Pak si smíchejte sirup, rum a trochu barviva. Jeden z plátů do tohoto roztoku namočíte a necháte nasáknout (je možné barvivo přidat už do části těsta a pak jen naložit do roztoku). Pláty natíráte marmeládou, prolíváte roztokem a skládáte na sebe. Nakonec necháte v ledničce nebo jinde v chladu odpočinout a pořádně nasáknout.
Druhý den nebo za pár hodin můžete polít polevou, kterou si vytvoříte smícháním cukru, oleje a citronové šťávy (podobná poleva se dělá na vánoční perníčky, tahle je ale méně hustá). Dozdobíte podle vlastní fantazie – a můžete podávat!
Který z těchto zákusků máte nejraději? Zkoušeli jste je už někdy vytvořit doma?
Michaela Michalíková
s...