Věřili byste tomu, že z jednoho kuřete je možné připravit až čtyři nebo pět jídel? Využijte celé kuře a připravte si výborná a plnohodnotná jídla. Jedno kuře vystačí zhruba na čtyři dny pro dva lidi, pro čtyřčlennou rodinu pak na dva až tři dny. Ušetřete, ale zároveň si dopřejte skvělé pokrmy.
Co z kuřete využijete
Nejdříve kupte v obchodě celé kuře. Vybírejte ideálně chlazené, čerstvé kuře, které nemá moc tuku, ale spíše víc masa. Poté jej chytře naporcujte. Budete potřebovat prsa na přípravu rychlé a jednoduché minutky, stehna, které můžete dát péct, poté kosti a odřezky na silný kuřecí vývar a ze zbytků uvařeného masa připravíte ještě rizoto. Menší uvařené kousky kuřete nebo osmažené kousky z jednoho prsíčka můžete přidat do tortilly nebo do zeleninového salátu.
1) Minutka z kuřecích prsíček
Kuřecí prsa patří mezi nejlepší a zároveň nejdražší kousky masa. Prsa odřízněte postupně od žeber. Nožem kopírujte žeberní oblouky, a snažte se tak uříznout co nejvíc masa. Z kuřecích prsíček si můžete připravit grilované minutky, stačí osolit, opepřit, přidat oblíbené grilovací koření a opéct na prudko z obou stran. Podávejte se zeleninovým salátem a kouskem čerstvého pečiva.
2) Pečená stehna
Stehna uřízněte a pomoct si můžete vyvrácením kyčelního kloubu, tedy v místě, kde jsou stehna připevněná k páteři. Stehna okořeňte solí a pepřem, přidejte oblíbené bylinky, například rozmarýn, tymián a další. Dejte péct do pekáčku s novými bramborami. Podávejte s okurkovým salátem.

Foto: pinterest.com
3) Kuřecí vývar
Do vývaru dejte kuřecí skelet, odřízněte krk a přidejte také další odřezky, křídla a kůži. Do polévky můžete přidat kuřecí vnitřnosti. Nezapomeňte na kořenovou zeleninu, bobkový list, pepř a nové koření. Nevynechte ani cibuli! Vývar nechte vařit alespoň hodinu až dvě.

Foto: pinterest.com
4) Rizoto
Z masa, které uvaříte v kuřecím vývaru a oberete ještě ze skeletu, můžete uvařit rizoto. Do uvařené rýže přimíchejte oblíbenou zeleninu, kuřecí maso nakrájené na kousky a přidat můžete také oblíbený sýr.

Foto: pinterest.com
5) Tortilla nebo salát
Pokud vám zbude kuřecí maso z minutek, můžete jej obalit v trojobale a připravit kuřecí stripsy, které se hodí do tortilly nebo do salátu. Vyzkoušet můžete oblíbený Caesar salát nebo třeba mexické tortilly, kdy k masu přidáte fazole, kukuřici a dvě lžíce rajského protlaku.

Foto: pinterest.com
6) Celé pečené kuře
Další možností je celé kuře upéct a poté použít zbytky masa k přípravě rizota nebo kuřecí maso použít do salátu. Vyzkoušejte kuře před pečením potřít jemnou vrstvou medu, přidejte na plech nakrájené jablko a cibuli. Kuře bude chutnat velmi podobně jako bažant nebo kachna. I takto neobvykle můžete kuře připravit.

Foto: pinterest.com
Máte další tipy, co z kuřete připravit? Zpracujete ho vždy celé, nebo vám něco zbývá?
Michaela Michalíková