Mrkev patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Mnozí však namítnou, že jim kořenová zelenina vůbec nechutná, a snaží se mrkvi vyhýbat, jak nejvíce to jde. Podívejte se s námi na netypické recepty, díky kterým se do mrkve zamilujete. Vyzkoušejte polévku se zázvorem, jemný mrkvový dort nebo mrkvové cupcakes.
Mrkvový dort
Potřebujete:
na krém:
400 g Lučiny
4 lžíce moučkového cukru
šťávu z 1 citronu
2 lžíce másla
na těsto:
3 vejce
150 g cukru
300 g hladké mouky
lžičku mleté skořice a kakaa
400 g nastrouhané mrkve
200 ml oleje
3 lžíce medu
100 g nasekaných ořechů
špetku soli
Postup:
Ušlehejte vejce s cukrem. Přidejte mouku, prášek na pečení, skořici, špetku soli a trochu kakaa. Důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte med, olej, nasekané ořechy a jemně nastrouhanou mrkev. Opět promíchejte a spojte do těsta. Těsto přelijte do formy vyložené pečicím papírem. Korpus pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba hodinu. Upečený korpus nechte zcela vychladnout a mezitím si připravte citrónový krém. Lučinu našlehejte společně s cukrem, citrónovou šťávou a změklým máslem do jemného krému. Dort podélně rozřízněte na dvě poloviny. Potřete půlkou krému, přiklopte druhou částí dortu a povrch potřete zbylým krémem.
Mrkvové cupcakes
Potřebujete:
2 hrnky nastrouhané mrkve
1 a půl hrnku datlí
hrnek ovesných vloček
hrnek vlašských ořechů
2 lžíce kokosového oleje
na ozdobu – krém:
šlehačku ke šlehání
strouhaný kokos
Postup:
Plechovku kokosového mléka dejte na několik hodin řádně vychladit do lednice. Datle si předem namočte, aby se poté dobře mixovaly. Mrkev nastrouhejte najemno. Ovesné vločky a ořechy rozemelte na moučku. Ve velké míse smíchejte pomleté vločky s ořechy, skořicí, muškátovým oříškem a rozinkami. Přidejte nastrouhanou mrkev, rozpuštěný kokosový olej a zpracujte dohladkou hmotu. Naplňte formy na muffiny a dejte tuhnout do mrazáku. Poté zdobte šlehačkou smíchanou s kokosem.
Mrkvová polévka se zázvorem
Potřebujete:
1 kg mrkve
2 větší brambory
půl litru zeleninového vývaru
100 ml smetany
lžíci strouhaného zázvoru
sůl a pepř
máslo
na ozdobení:
zakysanou smetanu
čerstvou petrželku
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a brambory na kousky a oloupaný zázvor nastrouhejte najemno. Na lžíci másla osmahněte cibuli doměkka, pak přidejte strouhaný zázvor a potom zeleninu, zalijte horkým vývarem (aby vše bylo ponořené) a vařte pozvolna, dokud mrkev i brambory nezměknou. Hrnec odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem na krém. Přidejte trochu sladké smetany, osolte, opepřete. Ještě chvíli povařte a můžete podávat například se lžící zakysané smetany a petrželkou.
Zdroj – www.rohlik.cz
Který z těchto mrkvových pokrmů vyzkoušíte? Máte mrkev rádi?
Michaela Michalíková