Chcete rychle a chutně uvařit? K tomu vám postačí jeden plech a pár surovin, ze kterých za okamžik vykouzlíte opravdu vynikající pokrmy. Vyzkoušejte zapečený květák se zeleninou, zdravější variantu francouzských brambor nebo česnekový lilek.
Zapečený květák se zeleninou
Potřebujete:
4 větší brambory
1 květák
100 g uzeného Šmakouna
3 mrkve
1 velkou cibuli
1 vejce
sůl a čerstvou petržel
Postup:
Rozeberte květák a uvařte v páře nebo ve vodě. Brambory oloupejte, omyjte a pokrájejte na kostičky, stejně tak mrkev a cibuli. Vše smíchejte dohromady v míse, osolte, přidejte nastrouhaného uzeného Šmakouna. Zapékací formu vymažte, naplňte a pečte alespoň půl hodiny pod alobalem. Nakonec přidejte rozmíchané vajíčko a nechte zapéct ještě deset minut a před podáváním ozdobte čerstvou petrželkou.
Zdroj – www.smakoun.eu/Jitka Matěchová, www.navlnechuti.cz
Zdravé francouzské brambory
Potřebujete:
200 g vařených brambor
200 g cukety
100 g cherry rajčata
30 g eidamu
2 vejce
100 g Šmakoun Mexico
2 lžičky olivového oleje
Postup:
Brambory nakrájejte na plátky a uvařte ve vodě nebo na páře. Po uvaření je vyrovnejte do vymazané zapékací mísy, přidejte nakrájenou cuketu, cherry rajčata, Šmakouna a osolte. Vršek posypte nastrouhaným sýrem a polijte rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka. Zapečte v troubě předehřáté na 180 °C, a to zhruba 10 minut.
Zdroj – www.smakoun.eu/Martina Jandová
Česnekový lilek plněný mexickým Šmakounem
Potřebujete:
1 větší lilek
5 stroužků česneku
olivový olej
125 g mozzarelly
na směs:
100 g Šmakouna Mexico
100 g anglické slaniny
1 velkou cibuli
2 stroužky česneku
2 lžičky rajčatového protlaku
2 ks rajčete
bazalku, tymián, pepř, sůl a olivový olej
Postup:
Lilek omyjte, podélně rozkrojte a udělejte do něj zářezy. Do každého zářezu vložte několik klínků česneku a osolte. Zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě zhruba 40 minut. Mezitím si na pánvi opečte slaninu s kapkou olivového oleje, přidejte cibuli a lžíci protlaku. Orestujte, osolte, opepřete, přidejte nasekaná rajčata, 2 stroužky nasekaného česneku, tymián, pepř a bazalku. Když směs zhoustne, dejte do pánve kostičky Šmakouna. Prohřejte a směsí plňte upečené lilky, přidejte plátky mozzarelly a chvíli zapečte v troubě.
Zdroj – www.smakoun.eu/Daniela Svobodová, Daniela vaří a píše
Jak se vám líbí zapečené pokrmy?
Michaela Michalíková
s...