Chcete si dopřát teplou, ale rychlou a jednoduchou večeři? Inspirujte se recepty, které zvládne úplný začátečník. Užijte si nové suroviny a nebojte se vynechat maso. Uvidíte, že i bez masa jde vařit chutně. Vyzkoušejte roládu s paprikovým přelivem, Šmakouna s kmínovou omáčkou nebo odlehčenou sekanou.
Odlehčená sekaná
Potřebujete:
250 g sojového granulátu
1 balení Šmakouna
hrst ovesných vloček
2 vejce
česnek a majoránku
sůl a pepř
Postup:
Sojový granulát si uvařte v osolené vodě nebo spařte a nechte odstát. Okořeňte majoránkou, česnekem, solí a pepřem. Přidejte nastrouhaný Šmakoun a hrst ovesných vloček. Přidejte dvě vejce a promíchejte. Tvarujte do sekané a na 180 °C pečte zhruba 30 minut.
Zdroj – www.smakoun.eu/Milča Jandusová
Roláda s paprikovým přelivem
Potřebujete:
200 g stehenního kuřecího řízku
100 g Šmakouna
100 g sýra
lžíci olivového oleje
lžičku másla
půl lžičky sladké papriky
200 g vařených brambor
20 g papriky
Postup:
Stehenní řízky rozklepte přes mikrotenový sáček, aby se maso nepotrhalo. Maso osolte, opepřete a přidejte trošku červené papriky. Do středu dejte plátky nízkotučného tvrdého sýra a Šmakouna a zaviňte je do pečicího papíru do rolády, kterou na krajích utáhnete. Pečte v troubě zhruba třicet minut. Pak roládu mírně podlijte a dopečte dozlatova. Výpek nakonec dochuťte červenou paprikou. Podávejte s vařeným bramborem nebo kaší.
Zdroj – www.smakoun.eu/Eva Dosedělová
Šmakoun s kmínovou omáčkou
Potřebujete:
200 g Šmakouna
1 vejce
1 hrst kukuřičné strouhanky
1 lžíci mletého kmínu
1 lžíci másla
sůl, pepř, čerstvou řeřichu
bramborové pyré (brambory, máslo, mléko)
Postup:
Vejce si rozšlehejte, přidejte sůl a pepř. Obalte Šmakouna a poté dejte do strouhanky. Přesuňte na pečicí papír a pečte zhruba 15 minut při 200 °C. Mezitím si uvařte brambory, rozšťouchejte s máslem a potom metličkou vyšlehejte s horkým mlékem. Do hrnce si dejte lžíci másla a nechte rozpustit, poté přidejte kmín. Potom už stačí naservírovat a posypat řeřichou.
Zdroj – www.smakoun.eu/Míša Lentesová
Který z těchto receptů vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...