Pokud jste se rozhodli, že je jaro ideální dobou, kdy zhubnout, jsou pro vás tyto recepty ideální. Neodpírejte si na Velikonoce slané ani sladké pokrmy, zkuste je ale uvařit nebo upéct se zdravých surovin. Inspirujte se recepty na sýrovou roládu, muffiny nebo velikonoční nádivku.
Velikonoční muffiny s uzeným
Potřebujete:
4 rohlíky
180 g uzeného masa
kopřivy a bylinky
česnek
Šmakoun hlíva
3 bílky
sůl a pepř
Postup:
Pečivo nakrájejte na opravdu malé kousky a navlhčete mlékem, přidejte opečené kousky uzeného masa, posekané kopřivy a bylinky, prolisovaný česnek, nastrouhaný Šmakoun a vše promíchejte. Nakonec vmíchejte koření a ušlehané bílky. Naplňte formičky a pečte zhruba 20 minut dozlatova.
Zdroj – www.smakoun.eu
Sýrová tlačenka zdravě
Potřebujete:
100 g netučného tvarohu
50 g žervé
100 g Šmakoun přírodní
1 celé vejce a 2 bílky uvařené natvrdo
20 g zeleného hrášku
30 g vařené mrkve
50 ml želatiny
3 lžíce láku z okurek
pepř a sůl
půl lžíce dijonské hořčice
Postup:
Tvaroh smíchejte s žervé, přidejte klidně i čerstvé bylinky, například pažitku i petržel. Poté přidejte nastrouhaný Šmakoun a bílky nakrájené na malé kostičky. Zamíchejte a přidejte mrkev na kostičky, hrášek a žloutek. Dochuťte solí, pepřem, okurkovým lákem a dijonskou hořčicí. Nakonec pomalu vmíchejte želatinu, kterou jste si dle návodu rozpustili. Směsí naplňte formičky a na půl dne je uložte do ledničky. Poté krájejte na plátky a podávejte s pečivem.
Zdroj – www.smakoun.eu/Eva Dosedělová
Nádivka se Šmakounem
Potřebujete:
300 g Šmakoun s hlívou ústřičnou
4 rohlíky
4 vejce
1 velkou cibuli
4 stroužky česneku
3 dcl vývaru
zelené bylinky – petržel, pažitku, medvědí česnek, mladé kopřivy
sůl a pepř
špetku muškátového květu
Postup:
Do mísy dejte nakrájené rohlíky, bylinky, hlívového Šmakouna a osmahnutou cibuli s česnekem. Osolte, opepřete a přidejte žloutky a vývar. Na závěr si vyšlehejte bílky a přidejte sníh. Dejte do formy vyložené pečicím papírem a pečte zhruba 45 minut.
Kterou z těchto pochoutek na Velikonoce vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...