Zkoušeli jste si už někdy vyrobit chutné a originální zásoby na zimu? Podzim je k tomu ideální, tak neváhejte, posbírejte úrodu ovoce a zeleniny a vyrobte si vlastní naložený sýr, cuketovou směs na topinky a další dobroty!
Naložený sýr
Potřebujete:
1 balkánský sýr
balení oliv
2 papriky
1 cibuli
1 feferonku
sůl a pepř
lžíci octa
lžíci cukru
olivový olej
Postup:
Veškeré suroviny nakrájejte na kostičky a smíchejte. Ocet smíchejte s cukrem a osolte a opepřete. Přidejte do směsi a s ní naplňte sklenice. Poté je dolijte olivovým olejem. Nechte odstát alespoň dva dny na tmavém a chladném místě.
Cuketová pasta
Potřebujete:
2 kg cuket
150 ml oleje
3 cibule
1 balení pasírovaných rajčat
6 stroužků česneku
kari, sůl, pepř
Postup:
Cuketu oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Na tuku opečte cibuli, přidejte cuketu a vmíchejte pasírovaná rajčata. Přidejte česnek a kari koření. Míchejte a povařte alespoň 20 minut. Poté dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i mletou papriku nebo chilli. Směs dejte do sklenic a otočte víkem nahoru alespoň na 30 minut.
Ďábelské toasty
Potřebujete:
2 kg lilku
šťávu z 1 citronu
mořskou sůl
chilli
Postup:
Lilek rozkrojte a vložte na plech, pečte v troubě až do změknutí. Poté nechte vychladnout a následně lilek rozmačkejte vidličkou. Přidejte sůl a citrónovou šťávu. Pastu promíchejte a přidejte dle chuti chilli. Můžete přidat i pár lžic rajčatového protlaku. Dejte do sklenic a zavíčkujte. Otočte víkem nahoru a nechte uležet. Tuto ostrou pastu spotřebujte nejrychleji, ideálně do týdne. Uchovávejte v ledničce.
Rajčatové čatní
Potřebujete:
1 kg rajčat
300 g jablek
2 chilli papričky
200 ml bílého vína
200 ml vinného octa
2 lžíce hořčičných semínek
300 g cukru
2 lžíce soli
Postup:
Rajčata spařte a zbavte slupky. Jablka nastrouhejte nahrubo. Chilli papričky nasekejte najemno. V hrnci pak smíchejte rajčata, jablka, chilli papričky, víno, ocet, semínka, cukr i sůl. Vařte asi 20 minut, než směs zhoustne. Poté naplňte skleničky a hned uzavřete. Obraťte dnem vzhůru a nechte alespoň 10 minut odstát. Uchovávejte v suchu a chladu.
Domácí pesto
Potřebujete:
200 ml olivového oleje
60 g nastrouhaného sýra (nejlépe parmezánu)
100 g čerstvé bazalky
50 g oříšků (nejlépe piniových)
2 cibule
2 stroužky česneku
sůl
Postup:
Rozmixujte cibuli, bazalku, oříšky i česnek. Přidejte olej, parmazán, sůl a trochu vody. Vytvořte krémovou konzistenci a můžete naplnit skleničky. Ihned uzavřete a uchovávejte na chladném a tmavém místě.
Tip: Do všech těchto zásob na zimu můžete přidat i vrchovatou lžíci DEKA nebo jiného prostředku ke konzervování. Déle vám pak vydrží.
Zavařujete rádi, nebo raději vyzkoušíte tyto rychlé tipy na dobroty, které můžete i rovnou ochutnávat?
Michaela Michalíková
s...