Léto je v plném proudu a sluníčko pálí tak, že bychom se nejraději pořád chladili sladkými dobrotami, které nás perfektně osvěží. Máte rádi ledovou tříšť s ovocem, míchané drinky s ledem nebo to nejlepší – zmrzlinu všech příchutí? Pak si přečtěte náš článek o vynikající zmrzlině, kterou si můžete vyrobit u vás doma! Můžete se spolehnout, že zmrzlina bude bez éček, bez umělých barviv a že bude mít vaši oblíbenou příchuť. Pojďme si představit tři favority odzkoušené naší redakcí!
Jahodová klasika
Ingredience:
2 dcl 30% smetany
200 g mražených jahod
150 g moučkového cukru
Postup:
Nachystejte si elektrický robot. Do něj nasypte 200 g zmrazených jahod, přidejte 3 lžíce moučkového cukru a dobře spolu rozmixujte. K rozmixovanému ovoci s cukrem přilijte 2 dcl 30% smetany a znovu vše rozmixujte na vysoký výkon. Jakmile máte směs hotovou, nalijte ji do misek a vložte do mrazáku. Ovoce můžete změnit dle chuti.
Zdravá čokoládová zmrzlina
Ingredience:
2 zralé banány nakrájené na kolečka
med (nebo jiné sladidlo)
4 lžíce kvalitního hořkého kakaa (možno upravit dle chuti)
trocha mléka dle potřeby
Postup:
Nejdříve dejte kolečka banánů do mrazáku, aby byla silně zmrazená. Pak je vložte do mixéru, přidejte med dle chuti, kakao a trochu mléka. Na vysoký výkon všechny tyto ingredience dobře rozmixujte. Směs mixujte zhruba 1,5 – 2 minuty. Díky banánům bude zmrzlina krásně krémová, avšak bez smetany!
Originální borůvkovo-levandulová zmrzlina
Ingredience:
20 g čerstvých květů levandule
150 g čerstvých borůvek
citrónová šťáva z ½ citronu
6-7 lžic cukru krystal
400 ml mléka
400 ml smetany ke šlehání 33%
4 žloutky
100 g cukru krystal
1 sáček vanilkového cukru
Postup:
Borůvky vložte na rozpálenou pánev a zalijte je šťávou z poloviny citronu a zasypte cukrem. Směs dlouze nevařte, jen zahřívejte do chvíle, kdy začnou borůvky praskat a pustí šťávu. Tedy cca 5 minut. Lehce vychladlou směs propasírujte přes síto do misky. Vložte do lednice.
V této chvíli nechte borůvkovou směs chladnout a připravte si druhou pánev, na kterou nalijete 400 ml mléka a 400 ml smetany ke šlehání. Přidejte květy levandule a hlídejte, aby se směs nevařila, pouze prohřála. Z levandule vylouhujete krásnou vůni asi po 15 minutách, pak levandulové mléko odstavte z plamene.
Mezitím si v míse smíchejte 4 žloutky, vanilkový cukr, trochu mléka a 100 g cukru krystal. Směs vyšlehejte do jemného krému. Pak do něj jemně přimíchávejte sceděné levandulové mléko se smetanou (květy z mléka vyjměte). Tuto vaječno-mléčnou směs opět vložte do pánve a vařte krátce pouze do té doby, než začne bublat. Po celou dobu směs míchejte. Až směs vychladne, vložte ji do lednice.
A co je posledním krokem? Vychladlou vaječno-mléčnou směs smíchejte se směsí borůvkovou. Hotovou finální směs nalijte do plastové nádoby s víkem a uložte do mrazáku.
Věříme, že jsme vás netradičními přípravami letních domácích zmrzlin inspirovali. Díky těmto lahůdkám před návštěvou určitě zazáříte!
Tereza Obořilová
s...