Každý z nás určitě zná jablečný závin. Ten patří mezi nejrozšířenější, v dnešní době už však nikoliv mezi nejoblíbenější. Podívejte se s námi na nové a originální recepty. Vyzkoušet můžete čokoládový závin s marcipánem, vanilkový závin s jahodami nebo švestkový závin s mákem.
Vanilkový závin s jahodami
Potřebujete:
1 listové těsto
1 vejce
na náplň:
100 g cukru
2 lžíce másla
vanilkový cukr
1 vanilkový pudink
400 ml mléka
300 g jahod
Postup:
Nejdříve si rozválejte listové těsto. Poté si uvařte vanilkový pudink (z mléka a pudinkového prášku). Přisypte oba cukry. Nechte mírně vychladnout a přidejte máslo. Umíchejte krém a ten naneste na listové těsto. Přidejte pokrájené jahody a těsto zaviňte. Pečte zhruba 20 minut na 190 °C.
Čokoládový závin s marcipánem
Potřebujete:
250 g hladké mouky
250 g másla
hrnek studené vody
1 žloutek
200 g čokolády
150 g třtinového cukru
1 balení marcipánu (150 g)
hrst oříšků
Postup:
Nejdříve smíchejte mouku s rozpuštěným máslem, přidejte žloutek, vodu a trochu soli. Těsto nechte alespoň čtvrt hodiny odležet. Poté ho rozdělte na dvě části a vyválejte z něj obdélníky. Ty posypte strouhaným marcipánem, oříšky a také přidejte nastrouhanou čokoládu. Těsto zaviňte a hotový štrúdl před pečením potřete vejcem. Pečte zhruba 30 minut na 180 °C.
Lehký švestkový závin s mákem
Potřebujete:
1 listové těsto
100 g máku
2 lžíce cukru
25 velkých švestek
skořicový cukr
Postup:
Opět si těsto rozválejte na velký obdélník. Posypte ho mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Poté vypeckujte švestky a rozkrájejte je na půlky. Těsto s mákem jimi poklaďte a vše posypejte skořicovým cukrem. Zamotejte a závin potřený vajíčkem dejte péct zhruba na 20 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
Jaký závin nebo štrúdl pečete doma vy?
Michaela Michalíková
s...