O luštěninách je všeobecně známo, že patří mezi nejzdravější potraviny. Zároveň jsou však často opomíjené a u mnohých neoblíbené. Podívejte se s námi na skvělé recepty a netradiční luštěniny, o kterých jste možná ještě ani neslyšeli.
Fazole flageolet
Tyto fazolky jsou drobné, mají zelenou barvu a výtečně chutnají. Jsou skvělou přísadou do salátů. V jižních státech, například ve Francii, se používají často jako příloha k pečenému jehněčímu.
Vigna zlatá
Jiným názvem také fazole mungo, pochází z Indie. Fazolky jsou zelené a obsahují velké množství vitamínů a železa. Velmi často se používají ve studené kuchyni, v salátech a pomazánkách. Fazolky mungo skvěle chutnají také naklíčené.
Recept: Vyzkoušejte výbornou fazolovou polévku. Fazolky nechte alespoň dvě hodiny ve vodě a poté na másle osmahněte cibulku, česnek a lžičku kurkumy, římského kmínu a mleté skořice. Přidejte fazolky, jednu pokrájenou chilli papričku a sůl. Zalijte vodou nebo vývarem a nechte povařit. Hotovou polévku podávejte s čerstvým koriandrem a plátkem citronu.
Fazole pinto
Fazole pinto jsou větší, strakaté a mají mírně moučnou konzistenci. V mnohých receptech se používají fazole rozmixované a skvěle doplní vegetariánské i veganské pomazánky, pyré nebo jiné ochucené pasty.
Recept: Kromě pomazánek můžete z těchto fazolí uvařit i rychlou náplň do tortill nebo pita chleba. Opět fazole na nějakou dobu namočte, než začnete vařit. Ideální je namočení přes noc. Poté fazole dejte do hrnce a povařte s bobkovým listem, solí a pepřem. Po uvaření slijte vodu a fazole opečte na pánvi. Přidejte k nim strouhaný sýr a podávejte se zeleninou v pita chlebu nebo tortillách.
Lupina úzkolistá
Známějším názvem této luštěniny je vlčí bob. Vlčí bob je potravina, která neobsahuje téměř žádné sacharidy a kalorie. Potravina je velmi podobná sóje. Z vlčího bobu se dá vyrobit mléko, slouží jako náhražka masa a je také výbornou přílohou.
Recept: Lupinu si namočte den předem. Ráno ji pak propláchněte studenou vodou a v čisté vodě uvařte doměkka. Slijte a posypte římským kmínem, petrželkou a citrónovou solí. Podávejte jako přílohu k rýži. Výborně se hodí i k rybám a jemnému masu.
Černá čočka
Černá čočka bývá často nazývaná beluga nebo také kaviár. Je drobná, má zemitou chuť a hodí se do salátů, polévek, ale také nádivek. V lepších restauracích bývá často podávána jako příloha k masu.
Recept: Pokud přemýšlíte, co rychlého připravit na oběd, neváhejte a vyzkoušejte skvělou směs z černé čočky. Čočku povařte zhruba 15 až 20 minut ve vývaru. Mezitím si na pánvi na másle opečte na kostky nakrájené dvě mrkve, půlku celeru, dvě petržele a jednu cibuli. Poté přidejte sceděnou černou čočku a chvilku poduste. Nakonec přidejte petržel. Podávejte s brambory nebo klidně s hranolky.
Znáte všechny tyto luštěniny? Máte nějaký další zajímavý recept?
Michaela Michalíková
s...