Je ráno. Zvoní budík. Teplá postel. Ani za nic se vám z ní nechce vylézt. Zachumláte se zase zpátky pod peřinu a nadáváte na toho, kdo stvořil ráno a vstávání do práce nebo do školy. Změňte svůj pohled na ráno a poznejte, že se na něj můžete i těšit! Báječná snídaně ve formě teplé nebo studené snídaňové kaše perfektně odstartuje váš den a povzbudí vás novou energií. A co víc? Všechny uvedené kaše jsou zdravé. Tedy pokud si k nim nedáte 3 lžíce Nutelly a hrst gumových medvídků. Jaké dobroty vás ráno mohou čekat?
Jemná ovesná kaše
Nejoblíbenější snídaňovou kaši si vyrobíte velmi jednoduše. Namleté ovesné vločky si nechte hodinu nabobtnat namočené v mléce. Použít můžete kravské, sójové, kokosové, mandlové, zkrátka takové mléko, které máte rádi. Nabobtnalé vločky vám zaručí, že bude kaše sametově jemná. Vločky si přemístěte do hrnce, přidejte ještě trochu mléka a povařte. Variant ovesné kaše je velká spousta, vybrat si přísady ke kaši tedy můžete sami:
banán, kokos, kakao, med, borůvky, brusinky, maliny, jahody, skořice, rozinky, musli, ořechy, javorový sirup, džem, máslo, cukr, broskve, meruňky, nastrouhané jablko, arašídové máslo, semínka…
Rýžová kaše
Buď ji milujete, nebo ji nesnášíte. Pokud bez ní však nemůžete být, připravíte si ji velmi snadno. Pozor si dejte na druh rýže, nejlepší je kaše vyrobená z rýže arborio, která je kulatozrnná. V hrnci si přiveďte k varu rýži s mlékem a cukrem. Nechte chvíli vařit a poté plamen stáhněte. Na mírném plameni pak rýži vařte za občasného míchání 25-30 minut doměkka a zhoustnutí. Poté si rýžovou kaši dejte do hezké misky a ozdobte. Co se hodí na rýžovou kaši?
Maliny, jahody, kakao, oříšky, citronová kůra, med, černý rybíz, vanilka, banán, granátové jablko, broskev, skořice, višně, jablko, rozinky, perník, Nutella, ananas, mango, goji…
Borůvkový kuskus pečený pod tvarohem
Ingredience: 30 g kuskusu, 60 g borůvek, 1 bílek, 100 g tvarohu, 10 g pudinku, 50 ml mléka, 5 g třtinového cukru
Kuskus si zalijte dvojnásobkem vroucí vody, promíchejte a nechte pár minut odstát. Pak jej smíchejte s borůvkami (nejlépe ty z lesa, které pořádně barví!) a směs si dejte do zapékací misky. V jiné misce si smíchejte 1 bílek, 5 gramů třtinového cukru, 100 gramů nízkotučného tvarohu, 10 gramů vanilkového pudinku a 50 mililitrů mléka a vyšlehejte v hustý krém. Tím pak pokryjte kuskus v zapékací misce a pečte v troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Zdravé a výborné!
Jáhelná kaše s jahodami, banánem a oříšky
Ingredience: 1/3 šálku opláchnutých a scezených jáhel, ½ hrnku mléka, ¾ šálku vody, ¼ lžičky skořice, ½ lžičky vanilky, špetka soli, 1 lžíce rozinek, med, krájený banán, broskve, jahody, strouhaný kokos, oříšky.
Do hrnce si vsypte jáhly, mléko a rozinky a přiveďte k varu. Poté snižte plamen na minimum a nechte probublávat asi 25 minut bez míchání, aby jáhly dobře nasákly a kaše měla jemnou konzistenci. Poté odstavte z plamene a kaši nalijte od misky. Ozdobte skořicí, javorovým sirupem, ovocem a oříšky a užijte si svou dokonalou snídani.
Jaké jsou vaše oblíbené snídaňové kaše, bez kterých nemůžete být?
Tereza Obořilová
s...