Kdo by neznal schody do nebe v podobě italských lasagní? Do základní partitury tohoto proslaveného receptu se dá leccos přidat. Třeba v kraji kolem krásné Neapole vás v lasagních překvapí šunka a mozzarella. My jsme pro vás připravili tradiční boloňské lasagne, jejichž základem je mleté maso s rajčatovým pyré a zeleninou provoněné čerstvým tymiánem a bazalkou.
Potřeby na vaření:
Pekáček/zapékací nádoba, hrnec, pánev, lis na česnek, struhadlo, prkénko
Domácí suroviny:
Olivový olej extra virgine, sůl, mletý pepř
Ingredience:
200 g;Čerstvé lasagne
200 g;Mleté maso hovězí
80 g;Mrkev
80 g;Celer
80 g;Cibule
100 ml;Červené víno
100 g;Parmazán
200 g;Rajčatové pyré
4 ks;Rajče
10 g;Bazalka
4 stroužky;Česnek
5 g;Tymián
5 g;Cukr
Alergeny:
Celer a výrobky z něj, mléko a výrobky z něj, obiloviny obsahující lepek, oxid siřičitý a siřičitany, vejce výrobky z nich
Krok 1:
Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Parmazán nastrouháme na jemné straně struhadla. Rajčata nakrájíme na 2 cm velké kousky. Bazalku opláchneme a nakrájíme na 1 cm velké kousky, pár lístečků si necháme stranou na ozdobu. Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Tymián najemno nasekáme. Předehřejeme si troubu na 160-180°C.
Krok 2:
Do hrnce dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine (na 2 porce), který rozpálíme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plotýnku na střední plamen a opečeme mrkev, celer, ¾ z celkového množství cibule a ¾ z celkového množství česneku po dobu cca 2-5 minut, dokud cibule zesklovatí.
Krok 3:
Poté přidáme mleté maso, tymián, rajčatové pyré a zalijeme červeným vínem. Dochutíme solí, polovinou cukru a pepřem. Směs vaříme cca 10-15 minut na středním plameni, dokud není kořenová zelenina pevná na skus (ani ne tvrdá, ani ne rozvařená).
Krok 4:
Směs vyskládáme spolu s lasagnemi do zapékací nádoby nebo pekáčku. Nejdříve si velikost lasagní ořízneme dle velikosti nádoby. Následně skládáme tak, že na dno položíme plátek lasagní, na který poklademe masovou směs v tloušťce nejméně 1 cm. Směs přiklopíme dalším plátkem lasagní a takto pokračujeme, dokud všechny plátky lasagní a masovou směs nezpracujeme. Navrch by měl vždy být plátek lasagní, který posypeme parmazánem. Lasagne dáme péct do předem vyhřáté trouby (program vrchní i spodní pečení) na 160-180°C po dobu cca 20-40 minut, dokud se směs pěkně spojí s lasagnemi a také dokud nejsou lasagne měkké. Na konci můžeme program změnit na gril, aby se nám horní vrstva pěkně opekla.
Krok 5:
Do pánvičky přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine (na 2 porce), který rozpálíme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plotýnku na střední plamen a opečeme zbývající cibuli s česnekem po dobu cca 1 minuty, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme nakrájená rajčata a omáčku vaříme po dobu cca 5 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem a zbývajícím cukrem, přidáme bazalku a omáčku stáhneme z ohně.
Krok 6:
Lasagne můžeme servírovat přímo v zapékací nádobě, nebo je vyklopíme na talíř, k nim servírujeme bokem tomatovou omáčkou, kterou ozdobíme lístky bazalky.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
Přejeme vám dobrou chuť!