KZ_logo1

Zapečené boloňské lasagne s tomatovou omáčkou

10.10.2015

Kdo by neznal schody do nebe v podobě italských lasagní? Do základní partitury tohoto proslaveného receptu se dá leccos přidat. Třeba v kraji kolem krásné Neapole vás v lasagních překvapí šunka a mozzarella. My jsme pro vás připravili tradiční boloňské lasagne, jejichž základem je mleté maso s rajčatovým pyré a zeleninou provoněné čerstvým tymiánem a bazalkou.

Potřeby na vaření:
Pekáček/zapékací nádoba, hrnec, pánev, lis na česnek, struhadlo, prkénko

Domácí suroviny:
Olivový olej extra virgine, sůl, mletý pepř

Ingredience:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

200 g;Čerstvé lasagne
200 g;Mleté maso hovězí
80 g;Mrkev
80 g;Celer
80 g;Cibule
100 ml;Červené víno
100 g;Parmazán

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

200 g;Rajčatové pyré
4 ks;Rajče
10 g;Bazalka
4 stroužky;Česnek
5 g;Tymián
5 g;Cukr

Alergeny:
Celer a výrobky z něj, mléko a výrobky z něj, obiloviny obsahující lepek, oxid siřičitý a siřičitany, vejce  výrobky z nich

Krok 1:
Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Parmazán nastrouháme na jemné straně struhadla. Rajčata nakrájíme na 2 cm velké kousky. Bazalku opláchneme a nakrájíme na 1 cm velké kousky, pár lístečků si necháme stranou na ozdobu. Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Tymián najemno nasekáme. Předehřejeme si troubu na 160-180°C.

Krok 2:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Do hrnce dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine (na 2 porce), který rozpálíme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plotýnku na střední plamen a opečeme mrkev, celer, ¾ z celkového množství cibule a ¾ z celkového množství česneku po dobu cca 2-5 minut, dokud cibule zesklovatí.

Krok 3:
Poté přidáme mleté maso, tymián, rajčatové pyré a zalijeme červeným vínem. Dochutíme solí, polovinou cukru a pepřem. Směs vaříme cca 10-15 minut na středním plameni, dokud není kořenová zelenina pevná na skus (ani ne tvrdá, ani ne rozvařená).

Krok 4:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Směs vyskládáme spolu s lasagnemi  do zapékací nádoby nebo pekáčku. Nejdříve si velikost lasagní ořízneme dle velikosti nádoby. Následně skládáme tak, že na dno  položíme plátek lasagní, na který poklademe masovou směs v tloušťce nejméně 1 cm. Směs přiklopíme dalším plátkem lasagní a takto pokračujeme, dokud všechny plátky lasagní a masovou směs nezpracujeme. Navrch by měl vždy být plátek lasagní, který posypeme parmazánem. Lasagne dáme péct do předem vyhřáté trouby (program vrchní i spodní pečení) na 160-180°C po dobu cca 20-40 minut, dokud se směs pěkně spojí s lasagnemi a také dokud nejsou lasagne měkké. Na konci můžeme program změnit na gril, aby se nám horní vrstva pěkně opekla.

Krok 5:

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Do pánvičky přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine (na 2 porce), který rozpálíme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plotýnku na střední plamen a opečeme zbývající cibuli s česnekem po dobu cca 1 minuty, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme nakrájená rajčata a omáčku vaříme po dobu cca 5 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem a zbývajícím cukrem, přidáme bazalku a omáčku stáhneme z ohně.

Krok 6:
Lasagne můžeme servírovat přímo v zapékací nádobě, nebo je vyklopíme na talíř, k nim servírujeme bokem tomatovou omáčkou, kterou ozdobíme lístky bazalky.

Foto: nataliri.cz

Foto: nataliri.cz

Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“

Přejeme vám dobrou chuť!

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

1 KOMENTÁŘ

kamila

10.11.2015 v 06:17

Ahoj, co je jako poslední vrstva? Na http://www.lasagne.cz jsem se dočetla, že by to měla být směs + sýr.. je to tak? Co je poslední vrstva u tohoto receptu?

Zanechte komentář