Když se žena chce starat o svoji postavu, narazí na mnoho rad, mezi které patří i absolutně vyloučit bílou mouku ze svého jídelníčku. Ono se to lehce řekne, jenže vám tolik chutná pečivo nebo recepty, kam mouka zkrátka patří. Zkoušeli jste někdy ale například mouku z cizrny, rýže nebo z jáhel? Pojďte se s námi dnes podívat, jaké další druhy zdravých mouk můžete v kuchyni využít pro pečení i vaření!
Cizrnová mouka
Tato mouka se skvěle hodí pro přípravu orientálních pokrmů. Využívá se k obohacení jídel o její nutriční hodnoty nebo na zahuštění. Cizrnová mouka je bezlepková a má oříškovou příchuť. Připravuje se semletím sušené cizrny. Dá se použít do gulášů, na pečení, do polévek, lívanců, karbanátků nebo omáček. Obsahuje cenné sacharidy, bílkoviny a vlákninu, vitamin C, B6, železo a kyselinu listovou.
Rýžová mouka
Mouka připravená z rýže je opět bezlepková a je vhodná zejména pro zahuštění pokrmů. Pro pečení je lepší ji smíchat ještě s jiným druhem mouky. Můžete ji sehnat v běžné i v instantní variantě, která se skvěle hodí pro přípravu sladkých dezertů.
Špaldová mouka
Je to celozrnná mouka vyrobená z nešlechtěného druhu pšenice, je tedy bez chemikálií. Tato mouka je poslední dobou velmi populární, jelikož je bohatá na hořčík, vitaminy skupiny B, draslík, vápník, zinek a mangan. Špaldová mouka se dá použít do koláčů, sladkých dezertů nebo do jíšek. Pokud na ni však nejste zvyklí, doporučujeme v začátcích míchat s bílou moukou.
Jáhlová mouka
Jáhly se získávají loupáním prosa. Výsledkem jsou pak malé žluté kuličky, které se pomelou na mouku. Tato mouka je opět bezlepková a je zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku a obsahuje velké množství vitaminu B. Je bohatá také na vlákninu, která vás dokáže zasytit na delší čas. Využít ji můžete na sušenky, omáčky, pečivo nebo placky. Připravit z ní můžete také tradiční jahelník.
Amarantová mouka
Amaranth se získává z rostliny jménem laskavec z rodu Amaranthus. Mouka z něj je přirozeně bezlepková a používá se nejčastěji v kombinaci s ostatními druhy, a to k přípravě chleba, sladkého pečiva, sušenek nebo müsli tyčinek. Výborné jsou z ní například i palačinky.
Sójová mouka
Sójová mouka je významným zdrojem bílkovin a vyrábí se ze sójových bobů. Opět je přirozeně bezlepková a obsahuje vysoké procento vitaminů B1 a B3, lecitinu, vápníku a hořčíku. Sójový lecitin působí jako emulgátor, tedy stejně jako lecitin obsažený ve vejcích. Přidáním 3-5 % sójové mouky do pečiva tak můžeme nahradit vejce a výrazně prodloužit jeho trvanlivost. U pečiva, které není zadělávané kvasnicemi, můžeme nahradit běžnou mouku až do jedné čtvrtiny celkové dávky moukou sójovou. Tuto mouku můžete využít k přípravě různých vegetariánských pokrmů, slaných i sladkých druhů pečiva, lívanců i k zahuštění omáček.
Pohanková mouka
Pokud máte problémy s cévními onemocněními, vyzkoušejte pohankovou mouku. Obsahuje rutin, který má velmi dobrý vliv na cévy. Bezlepková pohanková mouka obsahuje také vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď, selen a hořčík. Můžete ji využít pro zdravější variantu sladkého i slaného pečiva nebo do cukroví. Pohanková mouka má výborné pojící vlastnosti, pokud se tedy vyhýbáte vajíčkům, vyzkoušejte pohankovou mouku.
Znáte některou z těchto druhů mouk, nebo si stojíte za klasickou bílou moukou?
Tereza Obořilová
s...