KZ_logo1

Zdravá mouka? Vyzkoušejte tyto!

19.4.2017

Když se žena chce starat o svoji postavu, narazí na mnoho rad, mezi které patří i absolutně vyloučit bílou mouku ze svého jídelníčku. Ono se to lehce řekne, jenže vám tolik chutná pečivo nebo recepty, kam mouka zkrátka patří. Zkoušeli jste někdy ale například mouku z cizrny, rýže nebo z jáhel? Pojďte se s námi dnes podívat, jaké další druhy zdravých mouk můžete v kuchyni využít pro pečení i vaření!

Cizrnová mouka

Tato mouka se skvěle hodí pro přípravu orientálních pokrmů. Využívá se k obohacení jídel o její nutriční hodnoty nebo na zahuštění. Cizrnová mouka je bezlepková a má oříškovou příchuť. Připravuje se semletím sušené cizrny. Dá se použít do gulášů, na pečení, do polévek, lívanců, karbanátků nebo omáček. Obsahuje cenné sacharidy, bílkoviny a vlákninu, vitamin C, B6, železo a kyselinu listovou.

Rýžová mouka

Mouka připravená z rýže je opět bezlepková a je vhodná zejména pro zahuštění pokrmů. Pro pečení je lepší ji smíchat ještě s jiným druhem mouky. Můžete ji sehnat v běžné i v instantní variantě, která se skvěle hodí pro přípravu sladkých dezertů.

Špaldová mouka

Je to celozrnná mouka vyrobená z nešlechtěného druhu pšenice, je tedy bez chemikálií. Tato mouka je poslední dobou velmi populární, jelikož je bohatá na hořčík, vitaminy skupiny B, draslík, vápník, zinek a mangan. Špaldová mouka se dá použít do koláčů, sladkých dezertů nebo do jíšek. Pokud na ni však nejste zvyklí, doporučujeme v začátcích míchat s bílou moukou.

Jáhlová mouka

Jáhly se získávají loupáním prosa. Výsledkem jsou pak malé žluté kuličky, které se pomelou na mouku. Tato mouka je opět bezlepková a je zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku a obsahuje velké množství vitaminu B. Je bohatá také na vlákninu, která vás dokáže zasytit na delší čas. Využít ji můžete na sušenky, omáčky, pečivo nebo placky. Připravit z ní můžete také tradiční jahelník.

Amarantová mouka

Amaranth se získává z rostliny jménem laskavec z rodu Amaranthus. Mouka z něj je přirozeně bezlepková a používá se nejčastěji v kombinaci s ostatními druhy, a to k přípravě chleba, sladkého pečiva, sušenek nebo müsli tyčinek. Výborné jsou z ní například i palačinky.

Sójová mouka

Sójová mouka je významným zdrojem bílkovin a vyrábí se ze sójových bobů. Opět je přirozeně bezlepková a obsahuje vysoké procento vitaminů B1 a B3, lecitinu, vápníku a hořčíku. Sójový lecitin působí jako emulgátor, tedy stejně jako lecitin obsažený ve vejcích. Přidáním 3-5 % sójové mouky do pečiva tak můžeme nahradit vejce a výrazně prodloužit jeho trvanlivost. U pečiva, které není zadělávané kvasnicemi, můžeme nahradit běžnou mouku až do jedné čtvrtiny celkové dávky moukou sójovou. Tuto mouku můžete využít k přípravě různých vegetariánských pokrmů, slaných i sladkých druhů pečiva, lívanců i k zahuštění omáček.

Pohanková mouka

Pokud máte problémy s cévními onemocněními, vyzkoušejte pohankovou mouku. Obsahuje rutin, který má velmi dobrý vliv na cévy. Bezlepková pohanková mouka obsahuje také vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď, selen a hořčík. Můžete ji využít pro zdravější variantu sladkého i slaného pečiva nebo do cukroví. Pohanková mouka má výborné pojící vlastnosti, pokud se tedy vyhýbáte vajíčkům, vyzkoušejte pohankovou mouku.

Znáte některou z těchto druhů mouk, nebo si stojíte za klasickou bílou moukou?

Tereza Obořilová

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář