Čekáte návštěvu a chcete připravit něco chutného, ale také zdravého? Vyzkoušejte tyto chuťovky, které vás překvapí i zasytí, a to i zejména proto, že jsou vyrobeny ze zdravých a ne tak obvyklých surovin. Vyzkoušet můžete švestkovo-skořicové muffiny nebo netradiční štrúdl.
Štrúdl moderní ženy
Potřebujete
1 listové těsto (ideální je light těsto)
4 velká sladká jablka
2 lžíce citrónové šťávy
200 g Šmakouna švestka a skořice
rumovou tresť
50 g kokosu
Postup
Jablka nakrájejte na tenké půlměsíčky a to stejné udělejte i se Šmakounem. Poté si připravte misku s vodou, přidejte tresť a citron, aby jablka nezhnědla, a nechte je odpočinout ponořená. Listové těsto si podélně rozdělte rádýlkem na čtyři pruhy. Misku s jablky vložte na minutu do mikrovlnky, aby vám jablka lehce změkla a dala se jednoduše balit.
Poté zhruba 1 centimetr pod okraj plátku těsta skládejte jablka a čtvrtinu dávky Šmakouna. Přehněte spodní okraj a zarolujte. Vložte do formy na muffiny a pokračujte tak ještě třikrát. Vložte do trouby předehřáté na 180° C a pečte asi 30 minut. Nakonec rozemelte kokos a posypte jím upečené mini štrúdly.
Zdroj: Tichovy dobroty
Švestkovo-skořicové muffiny
Potřebujete
půl hrnku sušených švestek
400 g švestkového Šmakouna
4 vejce
250 g jemného tvarohu
3 lžíce kokosové mouky
1 celý banán
1 lžičku mleté skořice
půl prášku do pečiva (může být i BIO)
stévii na oslazení
Postup
Sušené švestky nejdříve namočte do horké citrónové vody. Poté rozmixujte švestkovéhoý Šmakouna. Přidejte k němu vejce, tvaroh, banán, sladilo v podobě stévie, skořici i mouku a půl prášku do pečiva. Až vám vznikne hladký krém, přeceďte sušené švestky a většinu jich pokrájejte. Přimíchejte je do těsta.
Plech na muffiny si vymažte kokosový olejem a nalijte do něj těsto. Těsto můžete nalít i do košíčků, které jsou přímo určené pro pečení muffinů. Poté přidejte nahoru čerstvý banán a zbylé sušené švestky. Pečte ve vyhřáté troubě na 180° C zhruba 30 minut.
Zdroj – www.smakoun.eu
Který z těchto receptů vás zaujal a vyzkoušíte ho?
Michaela Michalíková
s...