Dvě odlišné země, ale dva oblíbené recepty s velkým množstvím zeleniny. Vyzkoušejte tyto zdravé bomby, které vám do těla dostanou opravdu velké množství vitamínů a minerálů! Francouzské ratatouille si můžete připravit i do zásoby a vzít v misce do školy nebo do práce. V ledničce vydrží několik hodin. Můžete jej podávat jako samostatný chod nebo jej servírovat jako přílohu k masu či k těstovinám. Boršč, který je oblíbený převážně v ruské a ukrajinské kuchyni, je velmi silná a hustá polévka, která vás nejen zasytí, ale i krásně zahřeje.
Ratatouille
Potřebujete:
1 cibuli
1 červenou a 1 žlutou papriku
1 lilek
1 cuketu
500 g rajčatového pyré
1 dl bílého vína nebo vody
2 lžíce cukru
provensálské koření
olivový olej
bazalku
česnek
sůl a pepř
Postup:
Nejprve si oloupejte cibuli, kterou nakrájíte na kolečka. Cuketu nakrájejte na půlkolečka a lilek klidně na čtvrtkolečka. Papriky nakrájejte na velké kusy, slupkou nahoru jimi vyložte pečicí plech a dejte je pod gril do trouby, dokud slupka nezčerná. Pak je nechte trochu zchladnout a opálenou slupku oloupejte. Nakrájejte je na větší kostky.
Na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a 10 minut restujte cibuli. Odložte do mísy. Na další trošce oleje pečte lilek po dobu 6 minut. Opět dejte vedle. Opečte cuketu a přidejte ji k ostatní zelenině a na pánev vlijte poslední zbytek oleje. Na něm nechte minutu rozvonět prolisovaný česnek. Přidejte bylinky, pyré, cibuli, papriky a cukety. Osolte a opepřete. Přidejte cukr a nechte pod poklicí dusit.
Jestliže bude směs až příliš hustá, zřeďte ji trochou vody nebo bílého vína. Nakonec přidejte i lilek a nechte 10 minut změknout.
Tip: Z bylinek se do ratatouille nejvíce hodí tymián, rozmarýn, šalvěj nebo bobkový list.
Boršč
Potřebujete:
300 g vepřového boku nebo plece
200 g hovězí kližky, boku nebo žebra
bobkový list, nové koření, pepř celý
20 dkg bílého zelí
7 dkg špeku
kousek celeru
mrkev
červenou řepu
3 menší rajčata
olivový olej
4 lžičky rajčatového pyré
bramboru
sůl
pepř
kopr
kysanou smetanu na servírování
Postup:
Maso vložte do studené vody, přidejte polévkové koření (bobkový list, nové koření, pepř) a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, snižte plamen na polovinu. Naběračkou postupně odebírejte pěnu, která se začne na hladině objevovat. Maso pozvolna vařte asi dvě hodiny, dokud nebude úplně měkké. Po vyjmutí z vody nechte vařené maso chvíli chladnout.
Připravte si špek a všechnu zeleninu. Bramboru, bílé zelí, celer, mrkev a rajčata nakrájejte na drobné kostičky, zelí na proužky. Špek nakrájejte na malé kousky. Červenou řepu položte na alobal, zakápněte trochou olivového oleje, osolte, zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca hodinu. Potom nechte řepu zchladnout a nakrájejte ji na drobné kostičky.
Na rozpálené pánvi osmahněte špek, až pustí tuk, a smažte ho mírně do křupava. Přidejte mrkev, celer, cibulku a restujte. Po 5 minutách přidejte červenou řepu, zamíchejte rajčata a rajčatové pyré, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku a opět zamíchejte. Vývar z masa uveďte do varu.
Společně pak do něj přidejte brambory se zelím a nechte vařit cca 15 minut do změknutí. Špek a zeleninu z pánve přesuňte k vývaru a ještě pár minut vařte – také do změknutí. Maso nakrájejte na kousky a přidejte do vývaru. Na závěr zasypte posekaným koprem a petrželkou.
Tip: Servírujte s kopečkem zakysané smetany.
Zdroj: www.rohlik.cz
Vyzkoušeli jste už některý z těchto receptů? A který byste si dali raději?
Michaela Michalíková