Začátek nového roku symbolizuje pro mnoho z nás začátek něčeho nového. Proto není divu, že právě toto období je časem nejrůznějších předsevzetí. K těm pravděpodobně nejčastějším patří shodit nějaké to kilo navíc, které se usídlilo na naší postavě, což nejenže nepůsobí esteticky, ale navíc to může představovat i zdravotní riziko.
Aby vám vaše odhodlání vydrželo a kýžených cílů jste letos konečně dosáhli, jděte na to jinak. Místo nebezpečných diet raději zcela pozměňte svůj životní styl. Inspirovat se můžete například u Italů, kteří, ačkoli jsou vyhlášenými gurmány a rádi si na jídle pochutnávají, patří k nejštíhlejším Evropanům. Zkuste to jako oni, a kila budou pozvolna mizet, aniž byste se trápili hlady.
Zelenina, ryby a tekutý zázrak
Když se řekne italská kuchyně, většině z nás se vybaví křupavá pizza. Skutečnost je však jiná. Základ italského jídelníčku tvoří spousta zeleniny a vzhledem k poloze země také mořské plody a ryby. Vede hlavně tuňák, který obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů, minerálů a omega-3 mastných kyselin, jež prospívají srdci, mozku, očím i pokožce. Na stole nesmí chybět ani olivový olej, ideálně ten extra panenský, který přidávají snad do všeho. Neobejdou se bez něj saláty, maso, pečivo ani těstoviny. Tento tekutý zázrak, jak bývá někdy nazýván, je bohatý na antioxidanty a vitamin E, chrání před onemocněním srdce a krevního oběhu, preventivně působí proti nádorovým onemocněním, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje metabolismus a pomáhá s trávením.
Vychutnávejte!
Italové si potrpí na lehká jídla, jako jsou zeleninové polévky, saláty či rizota. Ale neodpírají si ani těstoviny. Oblíbené jsou ty vyráběné ze semoliny, tedy tvrdozrnné pšenice, které mají nízký glykemický index, takže jsou tráveny pomaleji a zasytí na delší dobu. Důležité je ale uvařit je tzv. al dente, tedy na skus. Nechcete-li z nich vytvořit kalorickou bombu, pak zapomeňte na smetanu, místo ní vsaďte na lehkou rajčatovou omáčku, doplňte olivy, lehoučce posypte hrstkou chuťově výrazného parmezánu, a na stole máte zdravou a zároveň dietní večeři.
U Italů se inspirujte také jejich způsobem stolování. Vezměte si z nich příklad a jezte pěkně v klidu, pohodě, beze spěchu a hlavně bez počítače a televize. Jen tak si jídlo náležitě vychutnáte!
Nadchla i vás italská kuchyně a italské zvyklosti při stolování, nebo raději preferujete naši „českou gastronomii“?
Šárka Nádeníčková
s...