KZ_logo1

Zhubněte s rýží! Tři skvělé a zdravé recepty

19.1.2017

Máte málo času, ale velký hlad? Nespořádejte první věc, která vám přijde pod ruku! Chcete-li si hlídat svoji postavu, hlídejte také to, co jíte. Rizoto je ideální volbou, pokud hledáte lehké a zdravé jídlo, které vás zasytí a navíc vaše tělo obohatí o potřebné látky. V tomto článku se dozvíte tipy na 3 zdravá rizota, která máte rychle připravena a ještě rychleji snědena. Jsou zkrátka vynikající. Pojďme si je představit!

Špenátové rizoto

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ingredience (na 4 porce):

300 g špenátu (listového)

150 g rýže natural

100 g strouhaného sýra

3 stroužky česneku

1 dl zeleninového vývaru

3 lžíce olivového oleje

petrželová nať

mořská sůl

Postup

Špenát nasekejte najemno. Přichystejte si pánev, na které rozehřejete olej. Špenát spolu s utřeným česnekem vložte do pánve a chvíli opékejte. Po asi 2 minutách přisypte rýži, ⅔ sýra a část nakrájené petrželové natě. Směs osolte, promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem. Duste tak dlouho, dokud rýže nezměkne. Rizoto servírujte ozdobené zbytkem petrželové natě a poslední ⅓ strouhaného sýra.

Houbové rizoto s celerem

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ingredience (na 4 porce):

1 řapík celeru

1 velká bílá cibule

15 g sušených lesních hub

300 g rýže na risotto (nebo basmati)

2 snítky čerstvého rozmarýnu

1 l domácího zeleninového vývaru (nebo bio kostka zeleninový bujón)

500 g různých hub dle chuti

1 stroužek česneku

40 g rozmarýnu

½ citronu

malý svazek čerstvého tymiánu

čerstvá petrželka

Postup

Začněte cibulí. Tu si oloupejte a rozkrojte napůl. Spolu s řapíkem celeru a sušenými houbami dejte do mixéru a najemno rozmixujte. Směs vložte na pánev s olivovým olejem a krátce osmahněte. Lístky rozmarýnu trhejte od stonku, nasekejte je a společně s rýží vsypejte do pánve. Minutu promíchávejte a poté přilijte hrnek zeleninového vývaru.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Rýži nyní musíte udržovat neustále horkou. Jakmile se z ní tekutina odpaří, přidejte další. Tekutina musí být vždy dostatečně horká, aby se rýže neochladila. Tekutinu přidávejte často a po troškách. Na toto množství rýže byste měla využít cca 1 litr vývaru. Vždy také rýži důkladně promíchejte. Dodržíte-li postup, rizoto bude správně mazlavé.

Zatímco hlídáte rýži, připravte si také houby. Omyjte je, pokud je potřeba, tak i oloupejte, a nakrájejte na tlustší plátky. Menší polovinu hub přidejte vařit k rýži. Zbytek hub nasypte do další pánve, přidejte k nim lžičku olivového oleje, rozdrcený, ale neloupaný stroužek česneku, sůl, pepř a část nasekaných lístků tymiánu. Rozehřejte si troubu na 200 stupňů a vložte do ní pánev s houbami. Houby by v troubě měly získat zlatavý nádech a měly by křupat. Nezapomínejte na rizoto, do kterého stále přidávejte vývar a případně ochutnávejte, zda již není rýže měkká. Rizoto by mělo vypadat jako kaše. Rizoto servírujte pouze sypané nasekanou petrželkou. Pečené houby nabízejte zvlášť, každý si dá dle chuti.

Rizoto s červenou řepou

Ingredience (na 4 porce):

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

200 g rýže arborio

1 cibule

20 ml olivového oleje

400 ml vývaru z červené řepy

400 ml vody

50 ml bílého vína

4 lžíce pyré z červené řepy

mletý pepř

sůl

Na vylepšení:

20 g parmazánu

50 ml 33% smetany

20 g másla

Postup

Nejdříve si uvařte pyré z červené řepy. Řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do vody a přidejte koření (fenykl nebo anýz, badyán, trochu soli) a ocet. Vařte doměkka, vyjměte koření a s přiměřeným množstvím vývaru rozmixujete. Zbylý vývar z řepy ponechejte, pro přípravu rizota ho nařeďte vodou. Na oleji si opečte najemno nakrájenou cibulku dozlatova, přidejte rýži a osmahněte. Zalijte částí vývaru z červené řepy (řeďte vodou) a vařte pozvolna za stálého míchání. Jakmile se tekutina odpaří, opět trochu dolijte a takto postupujte, dokud rýže nezměkne. Vmíchejte pyré z červené řepy, osolte, opepřete a popřípadě můžete přidat i strouhaný parmazán, máslo a trochu smetany.

Receptů na rizoto je obrovská spousta. Jaký je váš favorit v této kategorii?

Tereza Obořilová

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář