KZ_logo1

Zhubněte s rýží! Tři skvělé a zdravé recepty

19.1.2017

Máte málo času, ale velký hlad? Nespořádejte první věc, která vám přijde pod ruku! Chcete-li si hlídat svoji postavu, hlídejte také to, co jíte. Rizoto je ideální volbou, pokud hledáte lehké a zdravé jídlo, které vás zasytí a navíc vaše tělo obohatí o potřebné látky. V tomto článku se dozvíte tipy na 3 zdravá rizota, která máte rychle připravena a ještě rychleji snědena. Jsou zkrátka vynikající. Pojďme si je představit!

Špenátové rizoto

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ingredience (na 4 porce):

300 g špenátu (listového)

150 g rýže natural

100 g strouhaného sýra

3 stroužky česneku

1 dl zeleninového vývaru

3 lžíce olivového oleje

petrželová nať

mořská sůl

Postup

Špenát nasekejte najemno. Přichystejte si pánev, na které rozehřejete olej. Špenát spolu s utřeným česnekem vložte do pánve a chvíli opékejte. Po asi 2 minutách přisypte rýži, ⅔ sýra a část nakrájené petrželové natě. Směs osolte, promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem. Duste tak dlouho, dokud rýže nezměkne. Rizoto servírujte ozdobené zbytkem petrželové natě a poslední ⅓ strouhaného sýra.

Houbové rizoto s celerem

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Ingredience (na 4 porce):

1 řapík celeru

1 velká bílá cibule

15 g sušených lesních hub

300 g rýže na risotto (nebo basmati)

2 snítky čerstvého rozmarýnu

1 l domácího zeleninového vývaru (nebo bio kostka zeleninový bujón)

500 g různých hub dle chuti

1 stroužek česneku

40 g rozmarýnu

½ citronu

malý svazek čerstvého tymiánu

čerstvá petrželka

Postup

Začněte cibulí. Tu si oloupejte a rozkrojte napůl. Spolu s řapíkem celeru a sušenými houbami dejte do mixéru a najemno rozmixujte. Směs vložte na pánev s olivovým olejem a krátce osmahněte. Lístky rozmarýnu trhejte od stonku, nasekejte je a společně s rýží vsypejte do pánve. Minutu promíchávejte a poté přilijte hrnek zeleninového vývaru.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Rýži nyní musíte udržovat neustále horkou. Jakmile se z ní tekutina odpaří, přidejte další. Tekutina musí být vždy dostatečně horká, aby se rýže neochladila. Tekutinu přidávejte často a po troškách. Na toto množství rýže byste měla využít cca 1 litr vývaru. Vždy také rýži důkladně promíchejte. Dodržíte-li postup, rizoto bude správně mazlavé.

Zatímco hlídáte rýži, připravte si také houby. Omyjte je, pokud je potřeba, tak i oloupejte, a nakrájejte na tlustší plátky. Menší polovinu hub přidejte vařit k rýži. Zbytek hub nasypte do další pánve, přidejte k nim lžičku olivového oleje, rozdrcený, ale neloupaný stroužek česneku, sůl, pepř a část nasekaných lístků tymiánu. Rozehřejte si troubu na 200 stupňů a vložte do ní pánev s houbami. Houby by v troubě měly získat zlatavý nádech a měly by křupat. Nezapomínejte na rizoto, do kterého stále přidávejte vývar a případně ochutnávejte, zda již není rýže měkká. Rizoto by mělo vypadat jako kaše. Rizoto servírujte pouze sypané nasekanou petrželkou. Pečené houby nabízejte zvlášť, každý si dá dle chuti.

Rizoto s červenou řepou

Ingredience (na 4 porce):

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

200 g rýže arborio

1 cibule

20 ml olivového oleje

400 ml vývaru z červené řepy

400 ml vody

50 ml bílého vína

4 lžíce pyré z červené řepy

mletý pepř

sůl

Na vylepšení:

20 g parmazánu

50 ml 33% smetany

20 g másla

Postup

Nejdříve si uvařte pyré z červené řepy. Řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do vody a přidejte koření (fenykl nebo anýz, badyán, trochu soli) a ocet. Vařte doměkka, vyjměte koření a s přiměřeným množstvím vývaru rozmixujete. Zbylý vývar z řepy ponechejte, pro přípravu rizota ho nařeďte vodou. Na oleji si opečte najemno nakrájenou cibulku dozlatova, přidejte rýži a osmahněte. Zalijte částí vývaru z červené řepy (řeďte vodou) a vařte pozvolna za stálého míchání. Jakmile se tekutina odpaří, opět trochu dolijte a takto postupujte, dokud rýže nezměkne. Vmíchejte pyré z červené řepy, osolte, opepřete a popřípadě můžete přidat i strouhaný parmazán, máslo a trochu smetany.

Receptů na rizoto je obrovská spousta. Jaký je váš favorit v této kategorii?

Tereza Obořilová

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…

Dobrá erotická pomůcka umí zlepšovat každý vztah

Máte doma už skutečně tu pravou erotickou pomůcku? Pokud…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář