Máte málo času, ale velký hlad? Nespořádejte první věc, která vám přijde pod ruku! Chcete-li si hlídat svoji postavu, hlídejte také to, co jíte. Rizoto je ideální volbou, pokud hledáte lehké a zdravé jídlo, které vás zasytí a navíc vaše tělo obohatí o potřebné látky. V tomto článku se dozvíte tipy na 3 zdravá rizota, která máte rychle připravena a ještě rychleji snědena. Jsou zkrátka vynikající. Pojďme si je představit!
Špenátové rizoto
Ingredience (na 4 porce):
300 g špenátu (listového)
150 g rýže natural
100 g strouhaného sýra
3 stroužky česneku
1 dl zeleninového vývaru
3 lžíce olivového oleje
petrželová nať
mořská sůl
Postup
Špenát nasekejte najemno. Přichystejte si pánev, na které rozehřejete olej. Špenát spolu s utřeným česnekem vložte do pánve a chvíli opékejte. Po asi 2 minutách přisypte rýži, ⅔ sýra a část nakrájené petrželové natě. Směs osolte, promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem. Duste tak dlouho, dokud rýže nezměkne. Rizoto servírujte ozdobené zbytkem petrželové natě a poslední ⅓ strouhaného sýra.
Houbové rizoto s celerem
Ingredience (na 4 porce):
1 řapík celeru
1 velká bílá cibule
15 g sušených lesních hub
300 g rýže na risotto (nebo basmati)
2 snítky čerstvého rozmarýnu
1 l domácího zeleninového vývaru (nebo bio kostka zeleninový bujón)
500 g různých hub dle chuti
1 stroužek česneku
40 g rozmarýnu
½ citronu
malý svazek čerstvého tymiánu
čerstvá petrželka
Postup
Začněte cibulí. Tu si oloupejte a rozkrojte napůl. Spolu s řapíkem celeru a sušenými houbami dejte do mixéru a najemno rozmixujte. Směs vložte na pánev s olivovým olejem a krátce osmahněte. Lístky rozmarýnu trhejte od stonku, nasekejte je a společně s rýží vsypejte do pánve. Minutu promíchávejte a poté přilijte hrnek zeleninového vývaru.
Rýži nyní musíte udržovat neustále horkou. Jakmile se z ní tekutina odpaří, přidejte další. Tekutina musí být vždy dostatečně horká, aby se rýže neochladila. Tekutinu přidávejte často a po troškách. Na toto množství rýže byste měla využít cca 1 litr vývaru. Vždy také rýži důkladně promíchejte. Dodržíte-li postup, rizoto bude správně mazlavé.
Zatímco hlídáte rýži, připravte si také houby. Omyjte je, pokud je potřeba, tak i oloupejte, a nakrájejte na tlustší plátky. Menší polovinu hub přidejte vařit k rýži. Zbytek hub nasypte do další pánve, přidejte k nim lžičku olivového oleje, rozdrcený, ale neloupaný stroužek česneku, sůl, pepř a část nasekaných lístků tymiánu. Rozehřejte si troubu na 200 stupňů a vložte do ní pánev s houbami. Houby by v troubě měly získat zlatavý nádech a měly by křupat. Nezapomínejte na rizoto, do kterého stále přidávejte vývar a případně ochutnávejte, zda již není rýže měkká. Rizoto by mělo vypadat jako kaše. Rizoto servírujte pouze sypané nasekanou petrželkou. Pečené houby nabízejte zvlášť, každý si dá dle chuti.
Rizoto s červenou řepou
Ingredience (na 4 porce):
200 g rýže arborio
1 cibule
20 ml olivového oleje
400 ml vývaru z červené řepy
400 ml vody
50 ml bílého vína
4 lžíce pyré z červené řepy
mletý pepř
sůl
Na vylepšení:
20 g parmazánu
50 ml 33% smetany
20 g másla
Postup
Nejdříve si uvařte pyré z červené řepy. Řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do vody a přidejte koření (fenykl nebo anýz, badyán, trochu soli) a ocet. Vařte doměkka, vyjměte koření a s přiměřeným množstvím vývaru rozmixujete. Zbylý vývar z řepy ponechejte, pro přípravu rizota ho nařeďte vodou. Na oleji si opečte najemno nakrájenou cibulku dozlatova, přidejte rýži a osmahněte. Zalijte částí vývaru z červené řepy (řeďte vodou) a vařte pozvolna za stálého míchání. Jakmile se tekutina odpaří, opět trochu dolijte a takto postupujte, dokud rýže nezměkne. Vmíchejte pyré z červené řepy, osolte, opepřete a popřípadě můžete přidat i strouhaný parmazán, máslo a trochu smetany.
Receptů na rizoto je obrovská spousta. Jaký je váš favorit v této kategorii?
Tereza Obořilová
s...