Okurková sezona je v plném proudu! Skvělé pochoutky se dají připravit jak z okurek salátových, tak i polních. Okurky mají nízkou kalorickou hodnotu a jsou skvělým pomocníkem při hubnutí. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a naše tělo zbavují škodlivin. Vyzkoušejte letní salát, okurkovou svačinku se sýrem nebo rychlé zavařované okurky.
Salát s bílou ředkví a okurkou
Potřebujete:
1 salátovou okurku
1 bílou ředkev
lžíci rýžového octa a oleje
lžíci sezamových semínek
lžíci krupicového cukru
kousek zázvoru
sůl, pepř a chilli
Postup:
Ředkev nakrájejte na nudličky, promíchejte s jednou lžičkou soli a dejte do misky. Nechte půl hodinky odležet v lednici, aby mohla pustit přebytečnou vodu. To samé udělejte s okurkou. Je lepší tyto dva druhy zeleniny rozdělit, aby ředkev zbytečně nenasákla vodu z okurky. Mezitím si nakrájejte zázvor na co nejmenší kousky a ve směsi oleje s octem rozmíchejte cukr. Ředkev i okurku řádně vymačkejte a smíchejte se zázvorem a sezamovými semínky. Přelijte připraveným dresinkem a dochuťte pepřem a chilli.
https://recepty.rohlik.cz/1421-salat-s-bilou-redkvi-a-okurkou
Plněné okurky se smetanovým sýrem
Potřebujete:
1 salátovou okurku
240 g smetanového sýra
110 g změklého másla
5 lžic smetany ke šlehání
špetku kopru, majoránky, bazalky, pažitky, petrželky a tymiánu
1 stroužek česneku
sůl a pepř
Postup:
V míse dobře promíchejte sýr, máslo a česnek. Přidejte zbývající přísady a směs opět zamíchejte. Jestli okurky zbavíte slupky, nebo ne, záleží čistě na vás. Okurky nakrájejte na centimetrové plátky a do jejich středu lžičkou vydloubněte důlek. Takto vzniklé „mističky“ rozložte na servírovací mísu a plňte sýrovou směsí. Servírujte ihned nebo je předem vychlaďte v lednici.
https://recepty.rohlik.cz/659-plnene-okurky-se-smetanovym-syrem
Chutné okurky bez zavařování
Potřebujete:
okurky nakládačky
cibuli a mrkev
snítky kopru
na nálev:
2 litry vody
půl litru octa
1 Deko
100 g cukru
Postup:
Okurky omyjte a nechte oschnout. Poté naskládejte do čistých sklenic a přidejte kolečka mrkve, cibule a kopr. Svařte vodu, ocet a přidejte Deko a cukr. Horkou směsí zalévejte okurky tak, aby byly celé ponořené. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
Máte rádi okurky? Znáte další zdravé a chutné recepty?
Michaela Michalíková
s...