Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete? Nedělejte si starosti, kterýkoliv z našich dortů si klidně můžete dopřát, i když máte nějaké to kilo navíc nebo právě držíte dietu! Podívejte se s námi na chutné a originální recepty, které vás rozhodně překvapí. Vyzkoušejte makový, skořicovo-karamelový nebo jablečný dort.
Makový dort
Potřebujete:
180 g mletého máku
90 g strouhaného kokosu
100 g kokosového cukru
2 celá vejce
200 g bílků
na krém:
250 g ricotty
100 g švestkového Šmakouna
Postup:
Nejprve si vyšlehejte žloutky s cukrem a bílky na sníh. Do žloutků přisypte mák s kokosem a postupně přidávejte sníh. Opatrně vše smíchejte. Směs nalijte do kulaté formy, dejte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte zhruba 40 minut. Vychladlý korpus prořízněte a plňte krémem. Švestkového Šmakouna nakrájejte na kousky, smíchejte s ricottou a vše vyšlehejte tyčovým mixérem do hladkého krému. Díky nasládlé ricottě není třeba přislazovat. Dort nechte do druhého dne vychladit v lednici.
Karamelovo-skořicový dort
Potřebujete:
na první vrstvu:
400 g jáhel
3 žloutky
3 bílky
1 balíček skořicového cukru
2 lžičky skořice
na druhou vrstvu:
200 g Šmakoun Švestka & skořice
250 g tvarohu ve vaničce
150 g bílého jogurtu
1 žloutek
4 lžíce mléka
na ozdobu:
ořechy, med a čokoládu
Postup:
Jáhly spařte třikrát po sobě horkou vodou a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Nechte vychladnout a mezitím si najemno nastrouhejte Šmakouna. Přidejte tvaroh, jogurt, mléko, žloutek a umixujte dohladka. Ze tří bílků vyšlehejte tuhý sníh a zbývající žloutky utřete s cukrem a skořicí do pěny. Do vychladlých jáhel zlehka zamíchejte žloutky s cukrem a poté sníh. Jáhly rozprostřete na dno dortové či zapékací formy, navrch nalijte tvaroh se Šmakounem a pečte 20 minut na 180 °C. Nakonec posypejte ořechy a čokoládou.
Jablečný dort
Potřebujete:
1 balení Štíhlé nudle Šmakoun
2 nastrouhaná jablka
1 vejce a 2 bílky
skořici a stévii
na krém:
200 g mletého máku
250 ml sójového mléka
lžíci skořice a medu
250 g odtučněného tvarohu
Postup:
Nejdříve v sójovém mléce nechte povařit mák. Na mírném plameni nechte směs za stálého míchání zhruba 10 minut. Poté přidejte med, skořici a vaničku tvarohu, vznikne tak hustý krém. Do misky si nastrouhejte jablka, přidejte štíhlé nudle a vmíchejte žloutek. Vyšlehejte si bílky a opatrně je přidejte do směsi s jablkem a nudlemi. Hotové těsto na korpus vložte do dortové formy a při 170 °C pečte zhruba 10 minut. Poté korpus vytáhněte a naneste na něj krém, s krémem pečte dalších 20 minut.
Zdroj – www.smakoun.eu
Jak se vám líbí tyto dorty, po kterých nepřiberete?
Michaela Michalíková
s...