Překyselení organismu. Tohle sousloví je v poslední době slyšet ze všech stran a skloňované je hned v několika pádech. Ale co to vůbec takové překyselení je, jak nám může ublížit a jak se mu účinně bránit? Podívejte se i na potraviny, které překyselení způsobují, a také na ty, které nám pomáhají.
Jak se naše tělo překyseluje
Překyselení těla způsobuje hlavně špatná životospráva. Všechny potraviny se dělí na kyselinotvorné, zásadotvorné a neutrální. Tělu nejvíce prospívá zásaditější prostředí. Mezi nejhorší kyselinotvorné potraviny pak patří maso, cukr a alkohol, příliš mnoho bílkovin, nikotin, nasycené mastné kyseliny, jedovaté látky, jedy z poživatin, insekticidy, pesticidy, herbicidy, potravinové přísady, konzervační barvicí přísady a také chlór v pitné vodě.
Další škodlivé vlivy
Mezi další zdroje překyselení patří i duševní napětí, negativní emoce a nerovnováha nervového systému. Své duševní rozpoložení můžete sledovat i na svém dechu. Pokud dýcháte přerývaně nebo naopak zrychleně nebo dech zadržujete, procházíte duševní zátěží. Zkuste se tedy alespoň pětkrát zhluboka nadechnout a vnímejte přicházející úlevu.
Jak zjistit překyselení
Na tuto otázku vám může odpovědět váš praktický lékař. Mimo jiné si můžete v lékárně koupit speciální pH papírky na kontrolu moči. V ideálním stavu by vaše moč měla mít pH kolem 7.
Rady, které většinou nepomáhají
Mezi nejrozšířenější fámy patří tvrzení, že není potřeba nijak radikálně měnit jídelníček a stačí denně užívat syrovou bramboru nebo lžičku jedlé sody. Ovšem takové snížení kyselosti v těle není příliš efektivní, účinek je totiž pouze jednorázový. Změna jídelníčku je opravdu nezbytná.
Proč je překyselení nebezpečné
Kyselost nám z těla odebírá vápník a naše tkáně a cévy jsou poškozovány. Mimo jiné překyselení může poškozovat orgány, v těle vznikají záněty a zvyšuje se riziko výskytu rakoviny, infarktu nebo mozkové mrtvice.
Co překyselený člověk potřebuje
Možná se budete divit, ale proti překyselení pomáhá i studená až ledová voda. Zkuste se tedy začít otužovat a horkou vanu si dopřávejte jen výjimečně. Mimo jiné je potřeba posílit svoje ledviny a játra. Dopřejte si detoxikaci, kdy budete jíst den nebo dva jen ovoce nebo zeleninu. Pomoci vám také může alespoň dvoudenní půst.
Jak si velmi rychle pomoci
- Dopřejte si každé ráno převařenou vodu s polovinou citrónu. I když je citron kyselý, je zásadotvorný.
- Vyzkoušejte odvar ze šťovíku, medvědího česneku, pampelišky, kopřivy a sedmikrásky.
- Alespoň občas si zatančete. Hudba a pohyb vás velmi rychle zbaví stresu.
Zásadité, tedy vhodné potraviny
- Zelenina – například česnek, chřest, petržel, brokolice, dýně, mrkev, celer, cuketa, červená paprika, okurka, rajčata, fazole, cibule, špenát, zelí, kedlubna, růžičková kapusta, salát, ředkvičky.
- Ovoce – například avokádo, grapefruit, citron, limetky, kokosové ořechy.
- Tuky a oleje lisované za studena, například kokosový, rybí a olivový olej.
- Z bílkovin je nejvhodnější kozí mléko, sója, čočka, pohanka, jogurt, špalda, tofu, kaštany, lněné a dýňové semeno, tempeh, sezamové a slunečnicové semeno, mandle a klíčky.
- Dále pak mořská sůl, zelený čaj, bylinkové čaje, ženšen, kombucha, houby shitake, stévie, čekanka, skořice, kari, zázvor, hořčice, chilli a pepř.
Vitamíny a minerály, které vám mohou pomoci
Vitamín C, vitamín E, betakaroten, coenzym Q10, selen.
Kyselinotvorné, tedy nevhodné potraviny
- Sladké ovoce, jako jsou pomeranče, mandarinky, banány, meruňky, broskve, vodní meloun, ananas, mango, jablka, fíky, datle a rozinky.
- Obilniny, jako jsou rýže a ovesné vločky. Také výrobky z pekáren. Mimo jiné i těstoviny a brambory.
- Mléčné výrobky, jako jsou máslo, kravské mléko a sýry.
- Dále pak tučné ořechy jako například kešu, para ořechy, arašídy i arašídové máslo.
- Živočišné bílkoviny, například hovězí a vepřové maso, kapr, losos, tuňák i krevety.
- Dále je pak nevhodný alkohol, chemické léky a slazené vody, kola, cukrovinky a dokonce i čočka.
Už jste někdy o překyselení organismu slyšeli? Jakými potravinami své tělo živíte vy?
Michaela Michalíková
s...