Věděli jste, že zelí je jednou z nejzdravějších potravin? Obsahuje totiž obrovské množství vitamínů. Navíc je levné a vydrží dlouho čerstvé. Můžete z něj připravit velké množství pokrmů a použít jej vlastně kdykoliv, když nemáte jinou zeleninu po ruce.
Zelí na sto způsobů
Možností, v jaké podobě konzumovat zelí, je velké množství. Za zmínku rozhodně stojí zelí vařené a jen solené, dále kmínované, zahuštěné jemnou krupicí, syrové s octem, sušené, nakládané nebo kysané.
Jaké vitamíny obsahuje
Zelí obsahuje velké množství vitamínu C a také vitamínu K. Je také cenným zdrojem vitamínu E a draslíku. V této potravině nechybí ani beta-karoten, kyselina listová a také tiamin. Dále zelí obsahuje velké množství vlákniny. Bohatě zastoupené jsou i mnohé minerály, především železo, zinek, selen, draslík, sodík a mangan.
Jak zelí pomáhá
Tato zelená (nebo červená) potravina má hojivé účinky. Pomáhá při žaludečních vředech, zmírňuje bolest a také pomáhá při trávení. Zelná šťáva je zvláště účinná při snižování kyselosti žaludku a onemocnění dýchacích cest. Mimo jiné šťáva ze zelí působí i proti kašli, napomáhá totiž vykašlávání. Zelí je vhodné i při onemocnění srdce nebo ledvin. Perfektně se hodí i pro osoby se sklony k obezitě a hemeroidům.
Zázrak pro vaše střeva
O zelí se také říká, že čistí střeva. Má totiž schopnost na sebe navázat jedovaté látky a následně je z těla odvést ven. Zároveň zelí ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry, mikroorganismů, které se starají o správné trávení a vylučování.
Zelí je dobré i na nervy
Další pozitivní vliv, který zelí má (a není to příliš známo), je, že uklidňuje náš nervový systém. Toho můžete využít například při léčbě nespavosti, nervozity a napětí. A červenému zelí se zase připisuje blahodárný vliv na naše libido a potenci, plodnost a produkci spermatu.
Lákavé recepty ze zelí
Sladké zelí jako příloha
Potřebujete:
3 lžíce oleje
6 lžic cukru
1 sklenici zelí ve sladkokyselém nálevu
100 ml vody
1 lžíci hladké mouky
3 sladká jablka
1 velkou cibuli
sůl, kmín a ocet
Postup:
Nejdříve si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky. Poté oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo. Na pánev dejte kapku oleje, vmíchejte cibuli a orestujte ji. Vsypte cukr a nechte jej rozpustit. Pak přidejte zelí i s nálevem a nastrouhaná jablka. Duste alespoň 40 minut. Nezapomeňte promíchat. Mouku rozmíchejte ve vodě, lehce osolte a přidejte k zelí. Poprašte kmínem, přidejte ocet a cukr a ještě 10 minut povařte.
Zelný salát se slaninou
Potřebujete:
1 hlávku zelí
1 lžíci kvalitního oleje
4 lžíce jablečného octa
2 lžíce cukru
svazek kopru
130 g anglické slaniny
sůl
Postup:
Nejdříve si zelí očistěte, rozčtvrťte a nakrouhejte na tenké nudličky. Poté ho vložte do mísy a osolte a promačkejte. Zelí tak zkřehne a pustí šťávu. Kopr otrhejte ze stonků a přimíchejte do zelí. Poté dochuťte octem, cukrem a nechte chvíli odležet. Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na lžíci oleje do křupava. Vmíchejte opečenou slaninu. Podávat můžete s čerstvým pečivem.
Máte rádi zelí? Děláte jej doma často?
Michaela Michalíková
s...