Čistíte si zuby dvakrát denně a používáte bělicí prostředky, a vaše zuby jsou přesto pořád nepříjemně žluté? Věděli jste, že to může být způsobené potravinami, které jíte? Podívejte se s námi na potraviny, kterých byste se měli vyvarovat. Zároveň vám přinášíme tipy, které potraviny mají naopak bělicí účinek.
Potraviny, které nejvíce barví zuby
Vyhnout byste se měli kávě, čokoládě, červenému vínu, silnému čaji a také kořeněným a barevným pokrmům. Mezi ně patří jídla obsahující například papriku, chilli a kari.
Čaje
Všimli jste si, že když často pijete čaj, vytvoří se vám na zubech nepříjemná vrstva? Čaj opravdu není tou nejlepší volbou, hlavně proto, že způsobuje větší skvrny na zubní sklovině než káva. Bylinné a bílé čaje dokonce nabourávají sklovinu a při dlouhodobém užívání způsobují zabarvení zubů.
Barevné omáčky
Mezi nejhorší omáčky patří ty tmavé. Například sojová, rajčatová a kari omáčka. Tyto mohou vaše zuby opravdu zabarvit. Je důležité si zuby po jídle vyčistit opravdu důkladně.
Energetické nápoje a coca cola
Dalšími nevhodnými potravinami jsou různé nápoje a pokrmy s obsahem kyselin. Silně kyselé nápoje a potraviny mohou narušit zubní sklovinu a vytváří na ní nepříjemné skvrny. Mezi nejproblematičtější pak patří energetické nápoje.
Víno
Červené víno obsahuje kyseliny a mimo jiné i barvivo zvané tanin. Víno je tedy další nevhodnou potravinou, která vašim zubům škodí. Posedět si se sklenkou vína je jistě příjemné, ale jako v mnoha dalších případech i tady platí – všeho s mírou.
Nevhodné ovoce
I přesto, že je ovoce zdravé a mělo by mít stálé místo ve vašem jídelníčku, existují druhy ovoce, které mohou na vašich zubech zanechat nepříjemné skvrny. Mezi nevhodné patří především bobulovité plody. Konkrétně borůvky, ostružiny, třešně a granátová jablka. Abyste skvrnám předešli, je důležité si opět důkladně vyčistit zuby anebo ústa alespoň vypláchnout ústní vodou.
Čemu se dál vyhnout
Je vhodné vyhnout se kouření. Zubům také velmi škodí žvýkání tabáku, to už dnes ale naštěstí není tak rozšířené.
Potraviny, které čistí zuby
Mezi vhodné potraviny, které byste si měli pravidelně dopřávat, patří hlavně čerstvé ovoce a zelenina. Konkrétně jablka, celer, mrkev a květák. Ty díky své kyselosti zuby přirozeně bělí. Dalšími vhodnými potravinami jsou brokolice, okurky a syrové brambory. Tyto potraviny dokáží skvrny na zubech rozpustit.
Citrusy
Velmi vhodné jsou citrusy, které zuby dokáží krásně vybělit. Nejlepší z nich je pak pomeranč nebo grapefruit. U citrónu si dejte pozor, aby vám nenarušil sklovinu.
Jahody
Velmi důležitým ovocem jsou jahody. Ty obsahují kyselinu jablečnou a díky tomu zuby bělí rychlým a přírodním způsobem. Můžete je také smíchat s malou lžičkou jedlé sody a tuto směs nanést na zuby. Nechte chvíli působit, poté opláchněte a zuby vyčistěte běžným způsobem. Tuto metodu používejte maximálně třikrát za měsíc.
Pomoc v podobě brčka
Pokud si přece jen chcete dopřát barevné džusy, ledový čaj nebo coca colu, riziko zabarvení snížíte pomocí brčka. Brčko máte totiž až za zuby, takže barevný nápoj se jim spíše vyhne.
Extra tip
Po každém jídle si ústa vypláchněte alespoň vodou. Pokud sníte něco nevhodného nebo vypijete něco kyselého, počkejte zhruba 30 minut a poté si zuby důkladně vyčistěte kartáčkem. Pokud si zuby nemůžete nebo nemáte kde vyčistit, použijte alespoň ústní vodu nebo žvýkačku bez cukru.
O dalších způsobech, jak bojovat se žlutými zuby, si můžete přečíst zde: //kralovstvizen.cz/prestante-po-bilem-usmevu-jen-touzit/
Rada na závěr
Nespoléhejte se na chemické zubní pasty z drogerií a raději vsaďte na přírodu. Recept na domácí zubní pastu najdete zde: //kralovstvizen.cz/domaci-recept-na-skvelou-zubni-pastu-ktera-beli-zuby/
Trápí vás žluté zuby? A jak s tímto problémem bojujete?
Michaela Michalíková
s...