Máte na něco chuť? Přestala vás bavit krabička s ovocem a zeleninou, která vám dá pocit, že jste se zdravě nasvačili? Rádi něco zobete ve škole, v práci nebo u sledování televize? Nechte se inspirovat našimi zdravými snacky, které jsou zábavné, chutné a hlavně zdravé! Představíme vám hned 3 zdravé svačinky, které vám zaženou malý hlad i chuť na něco dobrého. Který si oblíbíte vy?
Šťavnaté ovocné plátky s medem
K přípravě ovocných plátků si nachystejte své oblíbené ovoce (nejlépe se hodí jahody, kiwi, jablka, maliny nebo banány), med, oblíbené oříšky.
Ovoce nakrájejte a vložte do mixéru s jednou lžící medu. Vše rozmixujte dohladka a nalijte na silikonovou podložku vloženou do plechu. Směs můžete rovnoměrně rozetřít po celé ploše podložky, můžete si také vytvořit malé placičky, které posypete kousky oříšků. Vložte do trouby vyhřáté na cca 50 – 70 stupňů a sušte 6 hodin. Poté plát sejměte z podložky a nakrájejte na menší kousky. Pokud jste tvořili menší placičky, máte svačinku již naporcovanou.
Tip: Ovocné plátky můžete tvořit z jednoho i více druhů svého oblíbeného ovoce. Vynikající jsou banánové s arašídy nebo jahodové s mandlemi.
Zlaté rybičky s chedarrem
Na asi 25 kousků rybiček si přichystejte 2 hrnky chedarru, hrnek mouky (celozrnná je zdravější), sezam, 100 ml olivového oleje, špetku soli.
Všechny ingredience vložte do mixéru a vše mixujte, dokud směs nebude mít krásně oranžovou barvu a velmi jemnou konzistenci. Lehce promíchejte a znovu mixujte. Pokud se vám směs zdá suchá, přidejte lžíci vody. Těsto vyjměte z mixéru a přesuňte jej na potravinovou folii, ve které ho vložíte do lednice, kde bude 30 minut odpočívat. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Poté těsto vyjměte z lednice, rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj rybičky nebo svůj oblíbený tvar, posypte sezamem a dejte péct na 15 minut.
Tip: Do těsta přidejte chilli, rozmarýn nebo své oblíbené bylinky a koření.
Sendvič s arašídovým / kešu / mandlovým máslem
K přípravě sendviče si připravte dva plátky zdravého chleba, arašídové / kešu / mandlové máslo, oblíbený džem.
Arašídové máslo je trend poslední doby, znáte však máslo mandlové nebo kešu, které je stejně dobré, ne-li lepší? Jeden plátek chleba nebo zdravého toastového chleba namažte vrstvou oříškového másla, druhý svou oblíbenou zavařeninou a přiklopte. Kombinace ovoce a oříšků mnohé z vás příjemně překvapí.
Který z našich tipů vás nejvíce zaujal?
Tereza Obořilová
s...