Jáhly neboli proso seté patří mezi oblíbené bezlepkové suroviny, jsou totiž bohaté na minerály i vitamíny. Obsahují také velké množství vlákniny. Tradiční čínská medicína je řadí mezi zásadité, tedy zahřívací potraviny. Inspirujte se zdravými, ale hlavně chutnými recepty a vyzkoušejte jáhlové rizoto, zapečené jáhly nebo jáhlové karbanátky.
Jáhlové rizoto
Potřebujete:
250 g jáhel
200 g kuřecího masa
1 cibuli
2 stroužky česneku
2 rajčata
100 g hub
2 lžíce oleje
Postup:
Nejdříve si oloupejte cibuli a česnek. Poté spařte rajčata a všechnu zeleninu nakrájejte. Maso omyjte a nakrájejte na menší kousky. Opečte v pánvi na oleji s cibulí, česnekem a další zeleninou. Přidejte i houby a uvařené jáhly. Promíchejte, mírně podlijte vodou a nechte dusit, než se voda vypaří. Poté přidejte sůl a můžete kápnout i sójovou omáčku. Na talíři posypte sýrem.
Extra tip: Vegetariánskou variantou může být rizoto bez masa, které nahradíte sójovým masem nebo tofu.
Zapečené jáhly s bylinkami
Potřebujete:
250 g jáhel
1 cibuli
lžíci másla
100 g bylinek (pažitku, petrželku, bazalku a další)
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si ve vodě s bylinkovou solí uvařte jáhly. Vařte 15 minut od bodu varu. Poté nechte stejnou dobu odstát. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte na másle. Smíchejte ji s uvařenými jáhly a přidejte nadrobno nasekané bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Směs vložte do pečicí formy a pečte 20 minut na 180 °C. Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem, lehce posypané sýrem.
Jáhlové karbanátky
Potřebujete:
200 g jáhel
olej
bylinky (bazalku, koriandr, majoránku)
sůl a pepř
2 vejce
kukuřičnou mouku
Postup:
Uvařte jáhly doměkka. Poté k nim přisypte kukuřičnou mouku, čerstvé bylinky a sůl i pepř. Přidejte dvě vejce a vytvořte hladkou směs. Z ní tvarujte malé karbanátky a opékejte je na oleji z obou stran. Můžete je dát upéct i do trouby na 180 °C. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.
Máte rádi jáhly? Vaříte je doma často?
Michaela Michalíková
s...