Jestli jste to ještě neudělala, je načase! Vyrazte jako v dětství do lesa na borůvky! Nejenže je to zábava, ale s nasbíranými borůvkami můžete uspořádat úplné hody plné zdravého a chutného jídla! Podívejte se s námi, jak ještě (kromě knedlíků a koláčů) se dají borůvky v kuchyni využít.
Borůvky a jejich blahodárné účinky
Jestli jste ještě stále na pochybách, měla byste vědět, že borůvky, obsahující mnohé cenné živiny, působí preventivně proti infekcím, zlepšují imunitu, pomáhají při průjmech a zánětech močových cest, snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, mají antistresové účinky a celkově jsou skvělým pomocníkem při hubnutí. No a kromě toho, je to nebe pro chuťové buňky, tak vzhůru do lesa a pak do kuchyně!
Saláty
Rozšiřte svůj sortiment salátů o takové, které kombinují ovoce a zeleninu. Salát s broskví a borůvkami je přesně to pravé osvěžení pro letní dny. Přidejte slaninu, sýr feta nebo modré plísňové sýry pro slané dochucení, slunečnicová semínka a klíčky pro živiny a avokádo pro jemnou krémovou texturu.
Borůvkový ocet
Ovocné octy jsou vynikající hlavně do salátů. Mezi nejoblíbenější se řadí malinový a právě borůvkový. Na jeho výrobu budete potřebovat hrnek rozdrcených borůvek a 2 hrnky kvalitního vinného octa. Obě ingredience dáme do plastové nebo skleněné nádobky s vrškem (vyhněte se kovu) a řádně protřepeme. Pak směs během tří dní vždy jednou za den řádně znovu třepáním promícháme a nakonec přes cedník přelijeme do jiné nádobky. Voilá, jednoduché a vynikající!
Domácí zmrzlina
Kdo by neměl rád zmrzlinu? A obzvlášť, když je zdravá a domácí! Vyrobit si můžete nanuky s jogurtem (stačí si sehnat nanukové plastové zamrazovací formičky, do kterých nalijete předem namíchanou směs) nebo přímo „kopečkovou“ ve vaničce – poměr ovoce a smetany je na vás, nejzdravější pochutinou je samozřejmě sorbet z rozmixovaných borůvek. Rozmixované ovoce jednoduše dáte ve vaničce zamrazit.
Borůvková omáčka
Borůvkovou zálivku využijete nejen k palačinkám, vaflím a ovocným pohárům, ale také na barbecue! Sladká, jemná chuť borůvek v kombinaci s grilovaným masem bude něco, po čem se okamžitě na vaší příští zahradní party zapráší. Hodí se téměř ke všem druhům masa, stejně jako brusinková nebo rybízová.
Do pánve hodíte požadované množství nadrcených borůvek, přidáte trochu olivového oleje, trochu vody a v případě, že chcete omáčku k masu, můžete přihodit koření a bylinky. Orestované borůvky můžete pro jemnější texturu po vychladnutí ještě rozmixovat, ale není to třeba.
A co z borůvek doma vyrábíte vy? Podělte se o to s námi a dalšími čtenářkami v diskuzi pod článkem!
Natalie K
s...