Máte rádi karbanátky a chcete vyzkoušet zdravou alternativu? Napadlo vás někdy připravit karbanátky z luštěnin nebo ze zeleniny? Vyzkoušejte cizrnové, čočkové nebo také brokolicové karbanátky. Aby byly zdravější, místo smažení je upečte v troubě.
Karbanátky z cizrny
Potřebujete:
300 g cizrny
4 stroužky česneku
2 větší cibule
2 lžíce ovesných vloček
2 vejce
1 lžíci oleje
majoránku, pepř a sůl
Postup:
Cizrnu přes noc namočte a poté sceďte. Dejte vařit do vody, vařte doměkka. Poté smíchejte cizrnu, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a koření. Přidejte ovesné vločky a směs pořádně promíchejte. Tvarujte karbanátky a dejte péct do trouby na pečicím papíře. Podávejte s brambory nebo bramborovou kaší.
Čočkové karbanátky
Potřebujete:
1 hrnek uvařené čočky
3 vejce
3 stroužky česneku
2 starší rohlíky
majoránku, pepř a sůl
strouhanku
Postup:
Čočku uvařte v mírně osolené vodě a mezitím namočte rohlíky do mléka. K uvařené čočce přidejte vajíčka, majoránku, pepř a sůl. Přidejte rozmočené rohlíky a můžete zahustit ještě dvěma až třemi lžícemi strouhanky. Opět vytvarujte karbanátky a pečte v troubě, a to zhruba 15 až 20 minut.
Karbanátky s brokolicí
Potřebujete:
1 celou brokolici
1 větší cibuli
200 g tvarohu
3 stroužky česneku
2 vejce
majoránku, pepř a sůl
dle potřeby strouhanku nebo ovesné vločky
Postup:
Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a uvařte doměkka. Poté uvařenou brokolici rozmačkejte vidličkou, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte také majoránku, pepř a sůl. Pro zahuštění můžete přidat dvě lžíce ovesných vloček nebo dvě lžíce strouhanky. Pečte v rozehřáté troubě zhruba 20 minut.
Máte zkušenosti s vegetariánskými karbanátky? Jak vám chutnají?
Michaela Michalíková
s...