Potravina, která je pro naše tělo lehká, má skvělé nutriční hodnoty a dají se z ní vykouzlit báječné dobroty – jak slané, tak sladké… Ano, řeč je o tvarohu. Je to nejen výborný zdroj vápníku, což ocení naše kosti a zuby, ale především je kvalitním zdrojem bílkovin, které jsou prospěšné pro růst a regeneraci svalů, pro vlasy, nehty a v neposlední řadě pomáhají v boji s infekcemi. Další látkou, kterou tvaroh obsahuje, je fosfor, který podporuje naši mozkovou činnost a chrání nás před nervovým zhroucením. A co že se z tvarohu dá vykouzlit? Máme pro vás tři velice jednoduché recepty, které si nemůžete nezamilovat.
Tvarohové řezy
Ingredience (3 porce):
2 bílky
15 g kakaa
lžička prášku do pečiva
10 g třtinového cukru nebo medu
nízkotučný tvaroh
kolečko švestkového Šmakouna nebo banán
Postup:
Nejprve si z bílků vyšleháme sníh, pak přidáme kakao, prášek do pečiva a cukr, všechny přísady důkladně smícháme. Vše pak rozetřeme na plech, na který si předem přichystáme pečicí papír potřený tenoučkou vrstvou olivového oleje, abychom pak bylo možné placku bez problémů odlepit. Pečeme na 180° cca 10 minut. Na náplň budeme potřebovat tvaroh a ochuceného Šmakouna (můžeme ho nahradit banánem), tyto dvě přísady spolu rozmícháme nejlépe tyčovým mixérem a vzniklou hmotu po vychladnutí klademe mezi těsto. Nakrájíme na řezy – a máme skvělý desert nejen k odpolední kávě!
Tuňáková pomazánka
Ingredience (5 porcí):
tuňák ve vlastní šťávě
dva tvarohy
cibule
pórek
sůl a pepř
Postup:
Cibuli a pórek nakrájíme na drobné kousky, které následně vmícháme do tvarohu spolu s tuňákem. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Je to jednoduché, ale výborné! Tato pomazánka skvělé chutná natřená na list římského salátu nebo na plátku žitného chleba. Pro osvěžení doporučujeme doplnit ještě rajčaty či paprikou.
Tvarohové houstičky
Ingredience (1 porce):
65 g nízkotučného tvarohu
2 vejce
kmín
chia semínka
slunečnicová semínka
Postup:
Z bílků si vyšleháme sníh, do kterého vmícháme žloutky smíchané s tvarohem. Do těsta nasypeme kmín podle chuti. Klademe na pečicí papír a posypeme semínky, lze využít jakákoliv semínka podle vlastní fantazie. Pečeme 15 minut na 200°.
A jak máte tvaroh ráda vy? Připravujete ho raději na sladký, nebo na slaný způsob? Vyzkoušejte naše recepty a napište nám, jak vám chutnalo, popřípadě přidejte nějaký svůj tip nebo zkušenost. Budeme se těšit!
Karolína Horáková
s...